Over…

Boeken en gedachten zijn de bouwstenen van de site Overboeken & Overwegingen.

Waarom deze site? Je zou er een heel omslachtig antwoord bij kunnen verzinnen. Terwijl het in wezen bijzonder simpel is. Ik lees heel graag en het liefst van alles boeken.

Volgens Nietzsche is een filosoof ‘iemand die altijd buitengewone dingen beleeft, ziet, hoort, vermoedt, hoopt en droomt’.

Kan hetzelfde worden gezegd over een boekenlezer? Voegt een boek een bijzondere dimensie aan het bestaan toe, biedt het nieuwe vergezichten, brengt het oude vrienden in de kamer of verruimt het je denkbeelden? Boekenlezers leiden, althans in mijn ervaring, minstens een dubbel leven.

Boeken stellen niet snel teleur. Vaak hebben ze iets meeslepends, iets waardoor je er steeds opnieuw naar verlangt. En je kunt erin verdwijnen om van het echte leven uit te rusten.

De boeken die aandacht krijgen op ‘Overboeken & Overwegingen’ kies ik bij toeval uit. Maar wat is toeval? Ze veronderstellen een massieve ondergrond van andere boeken, ooit gelezen en nooit helemaal vergeten. Een bibliotheekje dat je in je leven verzamelt, niet doelbewust maar gaandeweg, vormt een parallel levenspad. Het laat zien waar je met je gedachten was en wie je bent of wordt. Het toont ook welke glimp van het gigantische universum en alle samenhang die er bestaat je ooit al hebt kunnen zien en welk onooglijk stipje je daarin bent.

Marleen De Geest.

Contact: MJH@telenet.be