Een miljard vrouwen slachtoffer van geweld

Door | februari 12, 2013

Een op drie vrouwen wordt ooit in haar leven verkracht of geweld aangedaan. Dat komt wereldwijd neer op een miljard vrouwen. Het is een onthutsende realiteit die veelal stilzwijgend wordt geaccepteerd. Op 14 februari staan overal ter wereld en ook bij ons mensen op om te dansen en zo dit onrecht aan te klagen.

‘One billion rising’ is een wereldwijd initiatief om het stilzwijgend accepteren van het geweld op vrouwen te doorbreken. In 197 landen worden zoveel mogelijk mensen verzameld om in de straten te dansen en aldus hun steun te betuigen aan de slachtoffers van geweld en hun weerbaarheid te demonstreren.

Een op drie vrouwen wordt ooit verkracht of geslagen. In Europa sterven dagelijks zeven vrouwen als gevolg van huiselijk geweld. In 2011werden in België 3024 verkrachtingen gemeld, hetzij acht per dag.

‘One billion rising’ is dus niet zomaar een loze kreet. Het initiatief wil ook herinneren aan de toezeggingen die op Europees niveau werden gedaan en aansturen op een strategie en een Europees jaar tegen het geweld op vrouwen.

Bij ons loopt het evenement  op 14 februari om 17.30 uur op het Brussels Muntplein, ook in Antwerpen, Gent en Leuven zijn bijeenkomsten gepland.

[ad#ad3]

Een reactie achterlaten