Machismo in de Franse politiek maakt vrouwen onschadelijk

Door | juni 22, 2011

woensdag 22 juni 2011 – (Marleen De Geest) – Nog in de nasleep van de DSK-affaire getuigde de Franse minister van leefmilieu Nathalie Kosciusko-Morizet van het machismo van Franse politici. Mannelijke collega’s pinnen vrouwen vast op stereotypen om hen onschadelijk te maken.

[ad#ad1]

Machismo is een probleem van de hele samenleving, vindt Frans minister van leefmilieu Nathalie Kosciusko-Morizet. Het heerst in de politiek, precies zoals in eender welk professioneel milieu. Machismo is met de sociale structuren verweven en het maakt mannen onbewust van hun kwalijke reacties op vrouwen.
Want het is haast onmogelijk om goed te doen als je een vrouw bent, beweert Kosciusko-Morizet. Als je iets verstandigs opmerkt, zie je mannen nadrukkelijk fronsen. Ze staan gewoon paf dat vrouwen ook hersens blijken te hebben en dat die nog werken ook. Positief gedrag van vrouwen leggen mannen heel dikwijls anders uit. Ben je vasthoudend, dan ben je vervelend en obsessief bezig. Laat je niet over je heen lopen en gedraag je je niet gedwee dan ben je hysterisch.

Maar ook vrouwelijke journalisten trekken niet altijd partij voor vrouwen. Over Kosciusko-Morizet schreven ze dat haar ambitie even hoog is als de hakken die ze draagt, die zijn bepaald niet bescheiden. Ook interviewt de pers minder vrouwen dan mannen en als ze aan het woord komen is het eerder als getuige dan als deskundige. Ze worden vaker vernoemd dan wel geciteerd.
Vrouwen moeten zelf ook meer het woord nemen en zich niet door mannen laten overstemmen. Als dat risico bestaat, dienen ze gewoon wat harder te roepen.

Bij de Franse regionale verkiezingen werd een groepje vrouwelijke kandidaten door mannelijke collega’s als de ‘Spice Girls’ omschreven. Voor Kosciusko-Morizet is dit een poging om de vrouwen al bij voorbaat in een stereotype op te sluiten en te lachen met hun vermeend gebrek aan politiek talent.
De Franse politica meent wel dat er plaats moet zijn voor humor en zelfs een tikkeltje verleiding, ze zou niet graag in een puriteinse sfeer werken zoals die in de politieke sfeer van de Angelsaksische landen bestaat. Maar mensen moeten hun grenzen bewaken en collega’s dienen die te respecteren.
Volgens Kosciusko-Morizet spelen de stereotypen in ieders nadeel. Van vrouwen wordt gezegd dat ze zacht zijn en bekommerd om familiale waarden en om het algemeen belang. Die opvatting veroordeelt hen tot bepaalde departementen als gezin en sociale zaken. Mannen worden door de stereotypen tot hevige en voortdurende competitie opgezweept. Dat is uitputtend en uiteindelijk niet vol te houden, meent de minister.
Om er uit te komen zou het goed zijn dat iedereen zich bewust werd van de heersende misvattingen en stereotypen om ze dan achter zich te laten.

Verder zouden vrouwen meer moeten samenwerken, precies zoals mannen dat doen. Zelf is ze onder de indruk van de – nog steeds -minister van economische zaken Christine Lagarde. Telkens ze een grote werkgever ontmoet, vraagt ze hen of hij vrouwen in de bestuursraad van zijn bedrijf heeft. Hij zegt dan meestal dat hij geen geschikte kandidate vindt en prompt stopt ze hem een kant en klaar dossier over een competente zakenvrouw in de handen.

[ad#ad3]

Een reactie achterlaten