Mannen als poortwachters in bedrijven

Door | november 25, 2010

donderdag 25 november 2010 – (Marleen De Geest) – Uit de lijst van genomineerden voor de eerste AXA Wo_Men@Work Award blijkt dat mannen nog steeds een soort van poortwachters zijn voor wat diversiteit in hun organisatie aangaat.

[ad#ad1]

Vrouwen kunnen in organisaties enkel op hun reële merites worden gewaardeerd en bekrachtigd als ook mannelijke medewerkers hun schouders onder het project zetten. Dat geeft tenminste de lijst van genomineerden aan voor de eerste AXA Wo_Men@Work Award die samen met JUMP ‘Empowering Women, Advancing the economy’ wordt opgezet. De trofee wordt op 9 december uitgereikt aan een leidende figuur, die de gelijke behandeling van mannen en vrouwen in het management van een organisatie op een opmerkelijke manier verdedigt tijdens zijn of haar loopbaan.

De drie genomineerde mannen zijn het er alvast roerend over eens dat diversiteit niet meer valt weg te denken, meer zelfs, dat de aanwezigheid van vrouwen een voorwaarde is voor bedrijven om te overleven. Vrouwen brengen de nodige creativiteit en talenten mee waar bedrijven heel hard nood aan hebben. Ook de klanten van bedrijven bestaan uit vrouwen en mannen. Dus is het maar normaal dat een organisatie vrouwen nodig heeft om een belangrijk deel van haar klanten te begrijpen.

Vrouwen hebben bovendien aparte vaardigheden, omdat ze nog steeds werk met de zorg voor een gezin combineren, zijn ze gewend om onder druk te werken, emoties en stress te beheren en te multi tasken.
Het bedrijf van zijn kant moet het werk wel flexibeler organiseren. Dat verandert niets aan de capaciteiten van vrouwen, wel aan de mogelijkheid om die te benutten. En bovendien wordt iedereen er beter en zelfs gelukkiger van, zo stellen de managers.

Marc Decorte, CEO van Shell België, is naar verluidt al zowat tien jaar de persoon achter een aantal diversiteitsacties binnen de onderneming. Vandaag bestaat dertig procent van het topmanagement uit vrouwen, dit in een sector waar nog de nodige weerstand tegen een sterk diversiteitsbeleid bestaat.

Na een aantal jaar van intensieve diversiteitsacties vanwege Albert Ragon, General Manager van Danone België, bestaat het management er vandaag uit 51 procent vrouwen en het directiecomité voor dertig procent. Danone België geldt als best practice voor de hele Danone Groep.

Frank Van Massenhove is voorzitter van het directiecomité van de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid waar vrouwen de helft van zowel management als middelmanagement uitmaken.

Tenslotte en terzijde, uit het blad ‘De bestuurder’ halen we dat in bestuursraden van verzekeraars te weinig vrouwen zitten, bij AXA zijn er twee vrouwen op een totaal van negentien bestuursleden.

Online stemmen voor wie de award ontvangt kan tot en met 2 december. De online stemmen krijgen een stemgewicht van veertig procent. Een onafhankelijke expertenjury staat in voor zestig procent van het stemgewicht.

[ad#ad3]

Een reactie achterlaten