Mannen spreken hun afkeer uit van geweld tegen vrouwen

Door | november 22, 2012

25 november is de ‘internationale dag tegen het geweld tegen vrouwen’, Voor die gelegenheid melden zes bekende mannen dat ze agressie tegen vrouwen stuitend en afstotend vinden. ‘Wordt mens’ is de oproep van deze nochtans stoere binken aan daders.

[ad#ad1]

De boodschap van de mannen zit in een filmpje verpakt dat werd gemaakt op initiatief van het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. Een aantal scènes met tweelingen maken duidelijk hoe verschillend het leven is, met en zonder geweld, en hoe getuigen de machteloosheid kunnen doorbreken. Bekende mannen als Bert Gabriëls, Guy Swinnen, Axl Peleman, Bruno Coppens, Patrick Chaboud en David Hubert leggen daarna uit waarom ze niet lijdzaam kunnen toezien. Het jeugdkoor Furiosa, gedirigeerd door Steve De Veirman, verzorgde de achtergrondmuziek van het filmpje.

De bekende Belgen uit de culturele wereld, de muziek en de sport en afkomstig uit het noorden en het zuiden van het land, zijn zich bewust van de omvang van deze problematiek en hopen dankzij hun boodschap slachtoffers en getuigen van partnergeweld aan te moedigen om erover te praten en klacht in te dienen.

,,Enkel kiezen voor bekende mannen voor deze boodschap is niet zonder betekenis”, zegt Michel Pasteel, directeur van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen. ,,Mannen blijven immers de meerderheid uitmaken van de daders van fysiek en seksueel geweld tegen vrouwen en kunnen er getuige van zijn. Maar vooral wil men benadrukken dat niet alle mannen agressief zijn en de meesten zich van het geweld distanciëren.”

Om de drie dagen een dodelijk slachtoffer

Eén vrouw op zeven werd met minstens één daad van geweld door haar (ex-)partner geconfronteerd gedurende de laatste twaalf maanden. Mannen zijn ook slachtoffers, in het bijzonder van psychologisch geweld en fysieke agressie in het openbaar, en vrouwen ook daders. Dit neemt echter niet weg dat de slachtoffers van ernstige en zeer ernstige gevallen hoofdzakelijk vrouwen zijn.

Tussen 2005 en 2011 werd een stijging van het aantal klachten over partnergeweld bij de politie van niet minder dan 38 procent vastgesteld.

In 2010 leidde dit geweld gemiddeld om de drie dagen tot een dodelijk slachtoffer.

Dit geweld neemt dus afschuwelijke proporties aan en vormt in elk geval een aanslag op de persoonlijke integriteit van het slachtoffer en gaat in tegen de fundamentele mensenrechten. Partnergeweld is een maatschappelijk fenomeen dat alle socio-economische lagen van de bevolking treft en dat niet langer in de privésfeer van het koppel mag verborgen blijven, maar een maatschappelijke kwestie van het grootste belang moet worden.

,,Als we niets doen zal het geweld nooit stoppen”, voegt Michel Pasteel nog toe. ,,Twee derde van  de kinderen die getuige zijn van partnergeweld worden later zelf slachtoffers of daders van geweld. De strijd tegen geweld is dus van groot maatschappelijk belang.”

Het Instituut publiceerde verschillende onderzoeken en folders over partnergeweld, zoals de studie ‘Ervaringen van vrouwen en mannen met psychologisch, fysiek en seksueel geweld’, de folder ‘Breek de stilte voor je zelf gebroken bent’ in zeventien talen en de brochure ‘Geweld. Wat nu?’.

Alle publicaties van het Instituut zijn gratis te raadplegen via zijn website

 

[ad#ad3]

Een reactie achterlaten