Netwerken als subtiel spel

By | maart 28, 2011

maandag 28 maart 2011 – (Marleen De Geest) – Netwerken wordt warm aanbevolen als u in uw loopbaan of business vooruitgang wil boeken. Zelfs vrouwen raken stilaan overtuigd dat hard en goed werken niet mag volstaan. Goed netwerken is evenwel een subtiel spel waarbij alle fijngevoeligheid en geduld moet worden ingezet.

[ad#ad1]

Veel schrijvers zwoegen hard op de zin waarmee hun boek opent omdat die dikwijls bepaalt of mensen erop afknappen of juist gecharmeerd raken. Een echte lezer weet dat hij de schrijver iets meer krediet moet geven en dat gaat zeker op voor netwerken. Vooroordelen tegen mensen zet u best resoluut aan de kant. U kunt niet in oogopslag zien wat iemand wel of niet voor u kan betekenen of welke nuttige kennissen zij/hij achter de hand houdt.

De keerzijde van de medaille is dat grootsprakerige en veelbelovende contacten soms op niets uitlopen. Het is dus beter mensen met een open geest tegemoet te gaan en af te wachten wat de toekomst brengt.
Daarom moet u de nieuwe contacten die u maakt beslist opvolgen en wel met belangstelling voor hun business. Bij het netwerken gaat u immers uit van de vraag waarmee u anderen van dienst kunt zijn, wat u voor hen kunt betekenen.
Nieuwe contacten kunnen pas op termijn interessant worden als u ze cultiveert.
Zoals bij eender welke discipline is het onmogelijk om meteen hoge ogen te gooien. Niet lukraak in uw eigen belang prospecteren maar doorzetten en nooit uw belangstelling voor de andere partij laten varen.

Verborgen agenda als stoorzender

Voor kwalitatieve zakenrelaties is het belangrijk om elkaar beter te leren kennen, als het even kan goed met elkaar op te schieten en wederzijds vertrouwen op te bouwen. Verborgen agenda’s vormen daarom heuse stoorzenders.
Niet weinig mensen vertrekken naar een netwerk event met de bedoeling de juiste opmerking op de juiste plaats te laten vallen. Terwijl het er eigenlijk op aan komt zo zorgvuldig mogelijk te luisteren. Luisteren is meer dan horen wat anderen zeggen, luisteren is precies opvangen wat anderen willen bereiken, wensen en bedoelen.

Als u goed luistert, kunt u de gesprekspartners ook kaderen in de context van hun belangstellingssfeer en eventueel familie. Dat vormt een aanknopingspunt bij volgende ontmoetingen. Bij het netwerken kunt u scoren als interessant persoon maar het kan minstens zo veel lonen als blijkt dat u geïnteresseerd bent.

Als u het over uzelf hebt, wat de uiteindelijke bedoeling is, mag u niet op de vlakte blijven. Algemene uitspraken over uw activiteiten doen de aandacht snel verslappen. Als u specifiek bent en zelfs in detail durft uiteen te zetten wat u precies doet en waarin u het verschil maakt, blijven mensen geboeid.

Natuurlijk moet iedereen koud watervrees overwinnen. Als u nerveus bent om te gaan netwerken dan bent u een heel normaal iemand. Compleet vreemde mensen aanspreken is een vaardigheid die moet worden ontwikkeld. Maar het is bovendien de enige manier om de belangstelling voor uw werk uit te breiden. Want als u bij uw vaste kennissen blijft hangen, mist u kansen. Spreek daarom met uzelf af hoeveel nieuwe contacten u wil leggen en probeer het halen van de doelstelling te zien als een spel dat u fijnzinnig speelt.

[ad#ad3]

Geef een reactie