Scheiding vormt moeilijke voorgeschiedenis

By | januari 21, 2010

donderdag 21 januari 2010 – (Marleen De Geest) – Mensen met een opgebroken relatie hebben minder kans om in de toekomst weer een stabiele verhouding te realiseren. De vooruitzichten zijn bovendien slechter voor vrouwen dan voor mannen, dat bleek uit onderzoek door de Nederlandse sociologe Anne-Rigt Poortman.

[ad#ad1]

Een gebroken relatie is een slechte bodem om een nieuwe verhouding op te bouwen, zo blijkt uit studiewerk door de Nederlandse sociologe Anne-Rigt Poortman. Vooral een scheidingservaring na een huwelijk of de aanwezigheid van kinderen uit een vorig huwelijk bemoeilijken een nieuwe start.
Vrouwen zijn dan nog in een slechtere uitgangspositie dan mannen voor een tweede of derde relatie. Dat heeft alles met hun voorzichtigheid te maken.

De ‘huwelijksmarkt’ waarop mensen zich bij een tweede of derde poging bevinden, ziet er ook helemaal anders uit dan wanneer ze voor het eerst aan de beurt zijn.
De populatie is ouder en bestaat zowel uit singles als uit mensen die hebben samengewoond of gehuwd waren, met of zonder kinderen.

Het is vooral de aanwezigheid van kinderen die mensen de boot doet afhouden om opnieuw te gaan huwen. Hoe hard ze ook naar een partner verlangen, mensen met kinderen uit een vorige relatie kiezen eerder voor niet gehuwd samenwonen of voor een ‘living apart together relatie’.
Maar ook de scheidingservaring blijkt voldoende traumatiserend om eerder huiverig te zijn tegenover opnieuw samenwonen. De herinnering hakt trouwens meer in op vrouwen dan op mannen.

Als gescheiden mensen opnieuw een relatie opnemen dan heeft de nieuwe partner ook vaker een voorgeschiedenis van scheiding. Dat is nog meer zo voor vrouwen en oudere mensen. Gescheiden mannen en jongere mensen die een hernieuwde start maken, hebben nog wel dikwijls een partner zonder scheidingservaring.
Uit gegevens uit de Scandinavische landen blijkt dan weer dat gescheiden partners die zich verenigen meer kans hebben op een nieuwe split.

[ad#ad3]

Geef een reactie