Sensitief voor gevaar en schoonheid

Door | oktober 29, 2012

De amygdala is de plek in ons emotioneel brein die verantwoordelijk wordt geacht voor angstgevoelens. Die reputatie wordt nu gecompenseerd door bevindingen van wetenschappers van de Universiteit van Groningen. Zij stelden vast dat de amygdala even goed bijdraagt aan het ontdekken van schoonheid of het opsporen van positieve emoties.

[ad#ad1]

Met onze zintuigen nemen we onze omgeving in ons op maar het zijn de hersenen die voor de verwerking zorgen. Zij interpreteren voortdurend de signalen die via de zintuigen uit de buitenwereld bij ons binnenkomen. Is de kust veilig of lopen we enige vorm van risico? Moeten we handelen of kunnen we rustig blijven? Het ontdekken van onrustwekkende signalen werd aan de amygdala toegeschreven.

Zo werd vroeger gedacht dat goed ontwikkelde amygdala kernen in de hersenen, bijvoorbeeld onder invloed van vroege traumatische ervaringen, ervoor zorgen dat mensen angstiger zijn en hen misschien te snel op hun ‘qui vive’ brengen.

De hersenonderzoekers van de Universiteit van Groningen ontdekten nu dat de amygdala er even goed voor zorgt dat de hersenen de aandacht richten op signalen die met positieve situaties of emoties te maken hebben. Zo bijvoorbeeld maken ze de hersenen attent op de stand van de mond bij een glimlach of de vrolijke blik in iemands ogen, zodat het emotioneel brein het gevoel blijdschap herkent.

Behalve dat helpt de amygdala om bijvoorbeeld de schoonheid van een schilderij of muziekstuk tot ons te laten komen.

De amygdala is dus zowel een ‘schoonheidscentrum’ als een angstcentrum”, aldus onderzoeker dr. Frans Cornelissen.

Het blootleggen van de veelzijdige werking van de amygdala gaat gepaard met een ander inzicht in stoornissen als depressie, schizofrenie, posttraumatische stress, autisme en ADHD en kan dus onrechtstreeks aan de behandeling hiervan bijdragen. Het onderzoek van de Universiteit van Groningen wordt in Neuroscience and Biobehavioural Reviews gepubliceerd.

[ad#ad3]

Een reactie achterlaten