Sterk met ‘Fragile’

By | Maart 18, 2010

donderdag 18 maart 2010 – (Marleen De Geest) – Het aandeel vrouwelijke ondernemers in het totaal neemt zelfs in crisistijd gestaag toe tot ruim 34 procent. Voor de toekenning van de Womed Award, de vrouwelijke ondernemer van het jaar, was het trouwens een moeilijke keuze tussen twee vrouwen in de hoogtechnologische business Inge Lefevre van L&D Jet Techniek en Sylvia Roels van Winlock en Nathalie Vleeschouwer van zwangerschapskleding Fragile.

[ad#ad1[

Tot in het land van de reizende zon kiezen zwangere vrouwen voor haar ontwerpen en natuurlijk blijft ze bij ons op het voorplan staan als het om zwangerschapskleding gaat. Nathalie Vleeschouwer, ontwerpster en oprichtster van ‘Fragile’ ontving gisteren de Womed Award vanwege Unizo en Markant.

‘Fragile’ is een kledingcollectie voor een delicate periode, vandaar het icoontje van het rood glaasje als label. Ontwerpster Natalie Vleeschouwer maakte de eerste stukken nu twintig jaar geleden. Sindsdien is de kledinglijn uitgegroeid en wordt ze in heel Europa en de Verenigde Staten maar ook in Japan en Korea verdeeld. In België heeft Fragile twee eigen winkels in Antwerpen en Lier. De jury looft speciaal het evenwicht dat de ontwerpster vindt tussen creativiteit en realistische zaakvoering, met vier miljoen euro omzet is dat een feit.

Nathalie Vleeschouwer werkt met veertien medewerkers en graag deelt ze de belangstelling met hen want zij hebben Fragile mee gemaakt tot het bedrijf dat het nu is, benadrukt ze. Ze vindt het nog steeds even leuk om zwangere vrouwen te kleden, een leuk outfitje helpt om je goed te voelen. En vandaag is het extra dankbaar omdat zwangere vrouwen graag hun buikje etaleren. Toch krijgt Fragile steeds vaker een bredere connotatie. Het is makkelijk zittende kleding, vrouwen dragen ze vanaf dag een van de zwangerschap en lang erna. Waarom zouden ook andere vrouwen er zich niet comfortabel in voelen?

Omdat Markant en Unizo toch in de sfeer waren kaartten ze de zaak van de zwangere onderneemsters aan. Jaarlijks bevallen iets meer dan 5000 onderneemsters. Uit een Mabizz enquëte blijkt dat onderneemsters voor en net na de bevalling de zaak liefst zo dicht mogelijk blijven opvolgen, 93 procent pleit er dan ook voor om tijdens het zwangerschapsverlof toch deeltijds te mogen werken. Sinds kort hebben zelfstandige vrouwen recht op acht weken zwangerschapsverlof, drie weken net voor of na de bevalling en vijf weken op te nemen binnen de zes maanden na de geboorte. Unizo en markant vragen nu of de vrouwen het verlof zelf zouden mogen inplannen en bv. wekelijks twee dagen zouden kunnen werken.

De Womed Award heeft ook twee andere vrouwen genomineerd. Ingenieur Inge Lefevre van L&D Jet Techniek bestuurt een van de marktleiders in waterstraalsnijtechnieken. Ze heeft klanten van de designwereld tot de staalindustrie en zorgt voor flinke tewerkstelling in Diest. Sylvia Roels leidt Winlock, een bedrijf dat brandwerende poorten produceert waarbij technische knowhow, hoge kwaliteitsnormen en betrouwbaarheid de meerwaarde uitmaken.

Geef een reactie