Vrouwendag eist aanpak van geweld tegen vrouwen

Door | november 10, 2011

donderdag 10 november 2011 – (Marleen De Geest) – Geweld tegen vrouwen is het thema van de veertigste Vrouwendag. Dat is ook dicht bij huis aan de orde, een op zes Belgische vrouwen heeft af te rekenen met partnergeweld.

[ad#ad1]

Geweld is voor veel vrouwen een harde realiteit, in verre landen maar ook bij ons. Een op zes Belgische vrouwen heeft met partnergeweld af te rekenen. De helft van de verkrachtingszaken in België wordt al geseponeerd nog voor er een rechter aan te pas komt.

Tussen 1996 en 2001 werden minstens 200.000 vrouwen verkracht in het gewapend conflict in Oost-Congo.
Reden genoeg voor het Vrouwen Overleg Komitee (VOK) als organisator van de Vrouwendag om aandacht voor dit afschuwelijk onderwerp te vragen. Of het nu gaat om geweld in familiale kring, seksuele intimidatie op het werk of verkrachting van vrouwen in oorlog, geweld tegen vrouwen is geen individueel probleem of een kwestie van toeval. Geweld tegen vrouwen komt overal voor, in alle lagen van de bevolking en in alle culturen. Geweld tegen vrouwen houdt verband met ongelijke machtsverhoudingen tussen mannen en vrouwen, aldus het VOK.

Kracht tegenover macht

Het pleit dan ook voor een cultuuroverschrijdende aanpak waarin de mensenrechten centraal staan. Ongelijke man/vrouw-verhoudingen en stereotiepe denkbeelden over mannelijkheid en vrouwelijkheid wegwerken, maar ook racisme en sociale ongelijkheid bestrijden, maken deel uit van een adequate strategie. Een meer gelijke samenleving leidt tot minder geweld en meer geluk. Op de Vrouwendag wordt een concreet eisenpakket voorgesteld voor een betere aanpak van verkrachting en partnergeweld.
Deze Vrouwendag wil de kracht van vrouwen laten zien om telkens opnieuw in het verzet te gaan tegen het geweld dat ze meemaken, zowel hier als elders in de wereld.

De Vrouwendag heeft plaats op 11 november vanaf 10.30 uur in Leuven en wel op drie locaties: Stadsschouwburg (Bondgenotenlaan 21), Bibliotheek Tweebronnen (Diestsestraat 49) en Museum M Leuven (Vanderkeelenstraat 28).

[ad#ad3]

Een reactie achterlaten