Vrouwenhuwelijken

Door | november 25, 2010

donderdag 25 november 2010 – (Marleen De Geest) – Bij ons baadt het huwelijk in een romantische sfeer. Vroeger in de geschiedenis en elders in de wereld vormt het nog steeds een zakelijke verbintenis. Een oude traditie van de Kurya stam in Tanzania staat een oude vrouw toe om met een jonge vrouw te trouwen. Die kan kinderen baren die op hun beurt voor de oude vrouw zorgen.

[ad#ad1]

Het Kurya volk in Tanzania leeft vooral van landbouw en veeteelt. Als oudere vrouwen alleen komen te staan, wordt het voor hen bijzonder moeilijk om de zware agrarische activiteiten voort te zetten.

Weduwen die kinderloos zijn of enkel dochters hadden die weg trokken, mogen dan op zoek naar nageslacht. Omdat ze daar zelf niet voor kunnen zorgen, bestaat de oude traditie dat een oudere vrouw met een jonger exemplaar mag trouwen. Die krijgt dan kinderen van een mannelijk familielid van de oudere vrouw. De man moet voor de jonge vrouw zorgen maar de kinderen worden de ‘eigendom’ van de oudere vrouw. Zij zijn het die voor haar oude dag instaan.

Vanzelfsprekend vormt dit arrangement niet de eerste keuze van de jonge vrouwen om hun leven in te richten. De bruidsschat is het sleutelwoord achter de traditie die mkungus wordt genoemd. De bruidsschat kan aardig oplopen en er is vooral vee in het spel maar ook bv. gin of dekens.

Jonge vrouwen worden dikwijls door hun ouders gedwongen om het huwelijk met een oudere vrouw aan te gaan. Zij vinden de toestand dikwijls beschamend en niet zelden vertrekken ze toch met een man die ze zelf kiezen.
In Oost-Afrika zijn homohuwelijken verboden maar vrouwenhuwelijken worden als oude traditie gedoogd.

[ad#ad3]

Een reactie achterlaten