‘Were you born an asshole?
Or did you work at it your whole life?’

Door | april 9, 2019

Even geleden werd ik net niet van de weg gereden door een witte … sportieve wagen, laten we het daar op houden, zonder vooroordeel omtrent bestuurders die hun identiteit met hun auto en rijstijl laten samenvallen. Rakelings scheerde hij/zij langs mijn rode karretje tegen zowat honderd kilometer per uur. Terwijl de bochtige weg en de snelheidsbeperking vijftig kilometer per uur raadzaam maken.

Gewoonlijk laat ik me in de auto door een strijkkwartetje begeleiden. Maar toeval bestaat echt niet.

Ik koos voor radio 1 en minuten na het voorval draaide de zender ‘The asshole song’.

 

‘The I-95 asshole song’

 

Well I was drivin’ down I-95 the other night

Somebody nearly cut me right off the road

I decided it wasn’t gonna do any good to get mad

So I wrote a song about him instead

It goes like this…

 

Were you born an asshole?

Or did you work at it your whole life?

Either way it worked out fine

‘cause you’re an asshole tonight…

 

‘The asshole song’ lost mijn probleem op, ik krijg instant gelijk en wel uit onverdachte hoek.   Automobilisten die op een kronkelige baan in een razende vaart rechtdoor rijden, passen in de categorie ‘assholes’. Dat het in de country song over de haast loodrechte Interstate 95 gaat, verandert hier weinig aan.

Daarmee is het grotere probleem niet opgelost. Dat sommige mensen gewoon niet kunnen omgaan met dingen die uitgevonden zijn om ons van nut te zijn. Een auto is een object dat een subject van punt A naar punt B brengt, op een comfortabele manier en sneller dan wanneer we het te voet, met de fiets of te paard zouden moeten doen, file- en ecologisch leed niet meegerekend.

Meer of minder is een auto niet. Je kunt hem goed gebruiken zonder hem te misbruiken.

En waar het hier vooral om gaat, er is geen enkele reden om je als een onverantwoordelijke gek te gedragen zo gauw je aan het stuur zit. Er zijn wel tal van redenen om het niet te doen.

Je kunt jezelf en anderen afschuwelijk veel leed toe brengen door snel en slecht te rijden. Die vaststelling klinkt in al haar eenvoud haast onnozel. Is dat misschien de reden waarom een pak mensen zelfs die simpele waarheid niet tot zich laat doordringen?

Mensen worden wel vaker door hun eigen uitvindingen voorbij gestoken. Technisch en wetenschappelijk vernuft tillen ons boven onszelf uit, de (mede-)menselijkheid blijft soms in de dieperik achter.

‘The asshole song’ meezingen lucht op maar trekt die wanverhouding niet recht.

 
[whohit]Asshole[/whohit]