Bärbel Buyse vrouwelijke ondernemer van het jaar

Door | maart 17, 2011

donderdag 17 maart 2011 – (Marleen De Geest) – De Womed Award is een initiatief van mabizz, het netwerk voor vrouwelijke ondernemers van UNIZO en markant. Met de prijs wil mabizz het vrouwelijk ondernemerschap steunen en inspireren.

[ad#ad1]

Uit tien genomineerde vrouwelijke ondernemers koos de jury drie laureaten: Catherine Pycke van Inex nv, Sabine Le Roy van Heli nv en de uiteindelijke winnares Bärbel Buyse van Sepia Promotion Group nv.

De KMO waarvan Buyse bestuurder is, ontwikkelt promotie- en visibiliteitsmateriaal voor klanten uit onder meer de autosector, de mediasector, de banken en de interimkantoren. Afgelopen jaren investeerden Bärbel Buyse en haar medevennoot Guido Vandenabeele in IT, infrastructuur en organisatie.

Zelf komt Buyse niet uit een ondernemersmilieu, ze deed na haar universitaire studies wel ervaring op als kaderlid.
Tijdens een MBA aan de Vlerick Management School kreeg ze zin in een eigen zaak en startte in 2002. ,,Ik doe zaken met hart en ziel, sterk gefocust op het resultaat maar ook met een hart voor mijn mensen”, getuigt Bärbel over haar ondernemersvisie. Daarnaast zet ze zich in voor een lokale sportvereniging, de jury prijst tevens de diversifiëring binnen het bedrijf en Buyse’s HRM-beleid met klemtoon op teamwork.

Inspirerend zuiden

Naar jaarlijkse gewoonte wordt een onderneemster uit een ontwikkelingsland bekroond voor haar inspanningen met een Womed Award Zuid. In samenwerking met de NGO Trias koos de jury Adora Fajiculaj uit de Filippijnen.
Fajiculaj woont op het Filippijnse eiland Panay, terwijl haar echtgenoot enkele honderden kilometers verderop in de hoofdstad Manila werkt. Adora verzorgt haar huishouden en haar dochtertje van twee jaar. Toch ontplooit de vrouw, volgens de jury, zich als een echte onderneemster. Reeds als studente snit en naad nam ze allerlei opdrachten aan.

Een studentenjob en een microkrediet stelden haar in staat om na haar studies een werkruimte te huren. Adora is zowel lid van Ashi, dat microkredieten verleent, als van Insol, een organisatie die kleine ondernemers coacht. In haar atelier verschaft ze vandaag werk aan vier mensen. Bovendien geeft Adora drie dagen per week les aan leerlingen van een technische school. Met haar inkomen betaalt ze de studies van haar broer.

Adora Fajiculaj krijgt de prijs omwille van haar duurzame visie op bedrijfsontwikkeling, haar sociaal engagement in de lokale gemeenschap, haar ethische en verantwoordelijke manier van werken en de harmonieuze combinatie van gezin en bedrijf.

[ad#ad3]

Een reactie achterlaten