Belangen van vrouwen en kinderen weggedrukt op Rio + 20 top

Door | juni 21, 2012

De afgelopen VN duurzaamheidstop heeft wel degelijk tastbare resultaten, met name dat 1,1 miljoen baby’s wel zullen sterven. Dit omdat de rechten in verband met seksualiteit en reproductieve gezondheidszorg aan miljoenen vrouwen ontzegd blijven. Het lobbywerk van de conservatieve alliantie waar het Vaticaan de toon zet, heeft daarvoor gezorgd.

Meer dan honderd wereldleiders waren op Rio + 20, de VN-top over duurzame ontwikkeling, aanwezig. Ook al waren de verwachtingen bepaald niet hoog gespannen, toch stelt de slotverklaring diep teleur.

In het domein van het klimaat, voedsel- en watertekort, landbouw en sociale gelijkheid werden voornamelijk compromissen bereikt die zwaar door het lobbywerk van het bedrijfsleven zijn getekend.

Voor jonge meisjes en vrouwen is de top nog slechter afgelopen. Een conservatieve alliantie zorgde ervoor dat verwijzingen naar seksualiteit,  gender, vrouwen en jongeren zoveel mogelijk werden uitgevlakt.

Voorbehoedsmiddelen, een wereld van verschil

Talrijke amendementen vanwege conservatieven wijzigden eerder goedgekeurde paragrafen over rechten in verband met seksualiteit en reproductieve gezondheidszorg. Met als concreet gevolg dat dagelijks tweeduizend jonge meisjes en vrouwen die geen toegang hebben tot reproductieve gezondheidszorg het leven laten door een complicatie bij zwangerschap of geboorte.

Dat blijkt uit het rapport van het Guttmacherinstituut dat net nu wordt uitgebracht.

In de 69 armste landen ter wereld groeit het aantal vrouwen dat niet zwanger wil worden maar evenmin over voorbehoedsmiddelen beschikt van aan 153 miljoen naar 162 miljoen.

Vrouwen wensen steeds vaker een klein gezin maar kunnen niet zelf beslissen. Een persoonlijk drama voor elk van hen en voor de wereld een ecologische en economische ramp.

Indien vrouwen zelf hun leven mochten inrichten en het aantal kinderen krijgen dat ze zelf wensen, zou een gigantische hoeveelheid leed vermeden worden.

De ongewenste zwangerschappen zouden met twee derde afnemen van 80 naar 26 miljoen en er zouden 26 miljoen minder abortussen plaatsvinden. Daarnaast zouden er zeven miljoen minder miskramen zijn en 1,1 miljoen baby’s niet hoeven te sterven.

Bron: Guttmacher Institute

 

Een reactie achterlaten