De nieuwe man en vader, confuus rolpatroon

Door | september 2, 2011

vrijdag 2 september 2011 – (Marleen De Geest) – Vaders en moeders ploeteren dagdagelijks voort. Maar het fenomeen van de nieuwe man is na een tijdje sluimeren weer helemaal onder ons, bij ons en ook in de buurlanden. Al is niet iedereen het erover eens of het een heuse aanwinst is.

[ad#ad1]

Bij ons riepen de resultaten van de Sanoma enquête de vraag op of de nieuwe man wel degelijk bestaat, een kwart van de vrouwen meent van wel, dan wel een creatie is van inventieve media wat 35 procent van de vrouwen denkt. Het huishoudelijk werk vormt een van de ijkpunten voor de nieuwe man, vier op vijf vrouwen nemen het voor hun rekening en negen op de tien zijn tevreden met de taakverdeling. Het VOK (VrouwenOverlegKomitee) meent obligaat dat dit laatste niet waar kan zijn en vrouwen zich misschien wel bij de zorgtaken neerleggen maar er zeker niet blij mee zijn.

In Nederland stelt E-Quality, het kenniscentrum voor emancipatie, gezin en diversiteit, dat mannen nog altijd worden belemmerd in het spelen van hun vaderrol. Negentig procent van de vaders werkt na de komst van een kind nog steeds even veel uren als tevoren wat slechts voor zestig procent van de moeders het geval is.
De rollen moeten worden herdacht zegt directrice Joan Ferrier van E-Quality, de man wordt nog steeds gezien als diegene die het meeste geld dient binnen te brengen. Ook die opdracht binnen het gezin moet tussen moeders en vader worden herverdeeld. Flexibiliteit op het werk, deeltijds werk en thuiswerken moeten ook voor de vaders zijn weggelegd.

In Frankrijk is men er duidelijk over: ‘dans la bataille des sexes, ces pères ne sont pas (encore) des mères comme les autres.’ En dat heeft er ook al mee te maken dat tachtig procent van het huishoudelijk werk door de moeders wordt gedaan en vaders zich vooral in ‘sport en spel’ als vader profileren.

Existentiële crisis

Wat niet belet dat vaders in Frankrijk hoog opgeven over hun vaderrol en erin proberen uit te blinken. In tal van blogs getuigen ze over hun nieuwe leven ‘aan de haard’ terwijl de mama gaat werken. Vooral na een scheiding gaan ex partners met elkaar in competitie om de ‘beste ouder’ te worden.

De ‘superpapa’ verdringt de traditionele vader en het verschil tussen de seksen en hun respectievelijke rollen komt aldus in het gedrang, waarschuwen Franse psychologen en kinderartsen. De verschillende omgang van vader en moeder met hun kinderen werkt juist zo structurerend en vertrouwenwekkend voor zonen en dochters, menen de deskundigen.

De samenleving staat volkomen aan de kant van de nieuwe papa’s. Moeders werden vroeger bekritiseerd wanneer ze hun kroost overvleugelden en te beschermend waren. Maar hoe dichter vaders op de huid van hun kinderen zitten, hoe sterker ze worden bejubeld, aldus kinderpsychiater Jacky Israël.
Nochtans worden de kinderen gebruikt om de identiteitscrisis van de man te helpen oplossen. Vroeger wilde hij de grootste motor, nu wil hij het vlotst luiers wisselen. Soms gaat het bij de nieuwe man en vader om een egocentrisch avontuur, aldus dr. Israël. En misschien wil hij zelfs op die manier bij jonge vrouwen scoren. Wat vertedert meer dan een papa die achter de kinderwagen wandelt?

[ad#ad3]

Een reactie achterlaten