Vrouwen lijden meer onder woon-werk verkeer dan mannen

Door | september 7, 2011

woensdag 7 september 2011 – (Marleen De Geest) – ‘Le temps passe mais ne repasse pas’, zei de excentrieke Franse componist Eric Satie. Reden waarom je er simpelweg niet mag bij stilstaan hoeveel tijd je onderweg bent van je huis naar je werk en terug. Volgens een Britse studie blijkt de psychologische schade hiervan groter te zijn voor vrouwen dan voor mannen.

[ad#ad1]

Het file- of pendelleed eist een zware tol van iedere werknemer. Onderzoekers van de ‘London School of Economics’ en de universiteit van Sheffield wilden die schade wel eens opmeten. Daarvoor gebruikten ze data van de ‘British Household Panel Survey’ die peilt naar gezondheid, welzijn, sociale en economische situatie en tewerkstelling van de Britten.

Uit het onderzoek van die gegevens blijkt dat mannen meer tijd verliezen in het woon-werk verkeer dan vrouwen. Maar bij vrouwen komt onder invloed van de ‘verloren’ tijd de mentale gezondheid meer onder druk te staan dan bij mannen.
Moeders met heel jonge kinderen die de schoolleeftijd nog niet bereikten, hebben er het meest last van. Het psychologisch effect van het onderweg zijn, is bij hen vier maal groter dan bij mannen met kinderen van dezelfde leeftijd. Zelfs kinderloze vrouwen in lange termijn relaties hebben meer last van het woon-werk verkeer dan mannen.

Flexibele werktijden helpen

Enkel vrouwelijke singles zonder kinderen, vrouwen die flexibele werktijden hebben of vrouwen van wie de man het grootste deel van het huishoudelijk werk op zich neemt, blijken zich niet op te winden over de tijd die ze op de baan doorbrengen.
Als de resultaten voor de mannen onderling worden vergeleken, blijken de mannen met heel jonge kinderen meer last te hebben dan zij die schoolgaande kinderen hebben. Maar de ergernis van de vaders met baby’s en peuters is toch nog altijd kleiner dan deze van kinderloze vrouwen met een relatie.

Het is zeker niet zo dat mannen tijd zat hebben, zo stellen de onderzoekers, ook zij woekeren met hun tijdsbesteding. Toch blijkt het onderweg zijn hen minder moeite te kosten dan bij vrouwen het geval is.
Professor Economie Jennifer Roberts van de Sheffield universiteit stelt dat vrouwen meestal onderweg boodschappen doen en heel dikwijls verantwoordelijk zijn voor het brengen en ophalen van de kinderen. Deze bijkomende opdracht zou zwaar doorwegen.
En misschien zitten mannen nog niet eens zo tegen hun zin in hun favoriete auto, wie weet?

[ad#ad3]

Een reactie achterlaten