Ex-partner volgen op Facebook is ongezond

By | oktober 2, 2012

Wie Facebook gebruikt om ex-parters of ex-lieven te bespioneren riskeert daar psychologische schade aan over te houden. Dat is wat een psychologe verbonden aan de Brunel University, Uxbridge in het VK vaststelde tijdens een onderzoek bij 464 mensen.

Tussen een derde en de helft van alle Facebookgebruikers raadpleegt die site om te checken waar haar of zijn ex-partner mee bezig is. Facebook claimt dat het bijna een miljard gebruikers heeft. Dat zou dus betekenen dat honderden miljoenen mensen het zich moeilijk maken om over een oude liefde heen te raken.

Wanneer het geen goed idee was om samen te zijn met iemand, zou het emotioneel nog schadelijker kunnen zijn om na de breuk toch hun leven te blijven volgen.

Vroeger was het een uitdaging op de hoogte te blijven van het leven van een ex, zegt psychologe Tara Marshall. Je kon naar informatie vissen bij haar of zijn vrienden of onverwacht langsgaan maar het was onwaarschijnlijk dat je daar veel nuttige informatie aan overhield. Dat maakte het makkelijk voor mensen om afstand te nemen van de relatie en verder te gaan met hun leven.

Zolang je echter ‘vrienden’ blijft met een ex op Facebook, is het veel moeilijker om die emotionele afstand te creëren en ligt een emotioneel gezonde breuk niet voor de hand.

Uit een enquête bij 464 deelnemers, vooral studenten, blijkt dat mensen die Facebookvrienden blijven met hun ex zich slechter aanpassen aan de breuk en minder persoonlijke groei kennen dan wie geen vrienden blijft.

Wie vaak het profiel en vriendenlijst van de ex-partner bezoekt heeft meer last van verdriet en onrust. De enquête vroeg ondermeer naar eigenwaarde, kwaliteit van de huidige relatie, karakteristieken van de vorige relatie, de breuk en ook hoeveel contact ze nog hadden met de ex-partner. Ook werd gevraagd naar hoeveel verdriet deelnemers ervaren en of ze het gevoel hadden nog persoonlijke groei te kennen na de breuk.

Dr. Marshall zegt; ,,Analyse van de gegevens van de 464 deelnemers toont dat er een verband bestaat tussen volgen op Facebook en verdriet over de breuk, meer negatieve gevoelens, meer sexuele gedachten en verlangen naar de ex-partner en minder persoonlijke groei. De resultaten suggereren dat blootstelling aan een ex op Facebook het proces van emotionele verwerking van de breuk in de weg kan staan.”

Die bevinding is verwant aan het psychologisch inzicht dat een vriendschap of liefde haar betekenis blijft bewaren zolang je de gevoelens effectief voedt, met dagdromen over het verleden, informatie zoeken of zelfs spionage. Als de stroom van gedachten over de geliefde persoon wordt stopgezet, verflauwt langzaam maar zeker het gevoel en de bijhorende belangstelling.

Facebook Surveillance of Former Romantic Partners: Associations with PostBreakup Recovery and Personal Growth

 

Een reactie achterlaten