Vlees van de tafel

Door | september 27, 2012

Voorgoed vegetarisch eten betekent voor de meeste mensen een te verregaand engagement. Maar zoals het Chinese spreekwoord zegt, de reis van tienduizend mijl begint met de eerste stap. 1 oktober is het moment om die te zetten, want dan is het de internationale dag van het vegetarisme.

[ad#ad1]

Vegetarisch eten is een levensstijl en vraagt om een bijhorende mindset. Voor wie het gewend is om vlees als uitgangspunt voor de maaltijd te nemen, ligt de ommekeer zeker niet voor de hand.

Maar 1 oktober, en de hele oktobermaand overigens, vormen misschien wel een mooie aanleiding om af te stappen van de stijl ‘ik heb een lap rundsvlees of een varkenscoteletje, wat zal ik verzinnen om erbij te eten?’

Iedereen die vaak kookt, zal het er mee eens zijn dat een menukeuze het halve werk is. En in dat geval bieden groenten een veel uitgebreider gamma van mogelijkheden dan wel vlees.

Een vleesloos dieet klinkt bovendien veel strenger dan het is en het impliceert tal van voordelen.

Om te beginnen daalt het risico op hartkwalen, beroerten en kanker. Zo staat vast dat vlees helemaal geen goede rol speelt in de ontwikkeling van borstkanker bij vrouwen.

Deficit van de aarde

Bovendien, wat goed is voor ons is geweldig voor de aarde. Al op 22 augustus was het ‘deficit dag voor de aarde’, het moment waarop de wereldbevolking het jaarbudget van natuurlijke en vernieuwbare grondstoffen had opgesoupeerd en het absorptievermogen van de door de mens veroorzaakte pollutie op was. De rest van het jaar graven we dus heel diep in de reserve van de planeet.

Het is maar een manier om de gigantische kloof tussen de vraag van de wereldpopulatie en het aanbod van de aarde voor te stellen evenals de onafwendbare crisis die ze voor gevolg heeft.

Vegetarisch eten is alvast een belangrijke manier de kloof te dichten.

Het vetmesten van een veestapel vergt immers enorme hoeveelheden gewassen en drinkwater, veel meer dan nodig is voor de productie van plantaardig voedsel. Behalve dat produceren de dieren zelf het nodige methaangas en ammoniak. De uitstoot van broeikasgas zorgt voor verdere opwarming van de aarde. Het mestprobleem staat in de top tien van de  globale vervuilingsproblematiek.

Het is geen slecht idee om zelf te beslissen geen of minder vlees te eten voor de uitgeputte aarde ons geen andere keuze laat. Bij ons levert EVA of Ethisch Vegetarisch Alternatief achtergrondinformatie over de voordelen voor de eigen gezondheid en die van de aarde maar vooral biedt de organisatie heerlijke kooktips voor wie vegetarisch wil eten.

http://www.evavzw.be/

[ad#ad3]

 

Een reactie achterlaten