Girls’ day in technologiebedrijven

Door | mei 17, 2010

maandag 17 mei 2010 – (Marleen De Geest) – Juf, dierenarts, dokter of mode-ontwerpster, dat zijn zowat de beroepen die in meisjesdromen over later voorkomen. Agoria, zou in de toekomst nochtans graag hun vrouwelijke kwaliteiten inschakelen. Daarom richt de federatie van de technologische industrie een ‘Girls’ day in, meisjes kunnen technologische bedrijven bezoeken en hun vooroordelen laten doorprikken.

[ad#ad1]

Meisjes halen mooie punten op school en meer dan jongens halen ze een diploma hoger onderwijs. Maar exacte wetenschappen en technologie laten ze wel aan de jongens over. In een ingenieursopleiding bijvoorbeeld is de verhouding 84 procent jongens en zestien procent meisjes. In technologie bedrijven kan het dus niet anders zijn: 87 procent mannen en een schamele dertien procent vrouwen.

Agoria lonkt nochtans naar de vrouwelijke kwaliteiten als communicatievaardigheid, precisie en teamgeest. Maar hoe kun je meisjes overtuigen om niet de platgetreden paadjes te belopen en hun territorium naar ‘harde’ sectoren uit te breiden?

In samenwerking met Technopolis en Artesis Hogeschool in Antwerpen en met financiering van het ministerie voor Gelijke Kansen, richt Agoria voor de tweede maal een ‘Girls’ day in. Op woensdagnamiddag 27 oktober kunnen Vlaamse meisjes uit het vijfde en zesde leerjaar een bezoek brengen aan een van de 27 deelnemende technologiebedrijven. Ze worden er onthaald en rondgeleid door een vrouwelijke manager die meteen als rolmodel optreedt.

Ter plaatse zien de meisjes hoe een vrachtwagen in elkaar wordt gezet, mogen ze een test op een remsimulator doen of een robot programmeren.

Technologie gaat vooral om doen, weten de organisatoren. Daarom richten ze twee workshops in waar de meisjes echt de handen uit de mouwen steken voor een technische klus.

In de top vijf van latere beroepen voor meisjes staan juf, dierenarts, architect, dokter en mode-ontwerpster, zo leerde Agoria uit een enquête vorig jaar. Maar na de technologie excursie wou zelfs tot 52,5 procent een technologische richting uit en prijkten ingenieur, wetenschapper, informaticus, automonteur en fietsenmaker op het lijstje.

Van hier naar de toekomst is het lang fietsen, maar wie weet rijden deze meisjes ooit de genderkloof in de technologische sector dicht.

Vlaamse scholen of individuele meisjes kunnen hier inschrijven.

[ad#ad3]

Een reactie achterlaten