Kinderen gelukkiger zonder ruzie

By | maart 4, 2010

donderdag 4 maart 2010 – (Marleen De Geest) – In Groot-Brittannië verscheen een studie in opdracht van Children’s Society die uitwees dat ruzies in het gezin de grootste bron van verdriet voor de kinderen vormen.

[ad#ad1]

Als de ruzies in het gezin stoppen, worden kinderen gelukkiger. Conflicten grijpen meer in op het emotioneel leven dan de feitelijke structuur van het gezin. Dat vormt een belangrijk resultaat van een studie in opdracht van de Britse liefdadigheidsinstelling ‘Children’s Society’. Die werd uitgevoerd tussen april en juli 2008 door Ipsos Mori in samenwerking met de Universiteit van York.

Aan bijna 7000 kinderen tussen tien en vijftien jaar oud werd gevraagd om scores tussen een en tien te geven over hun geluksgevoel en dat betreffende diverse aspecten van hun leven.
Kinderen die in een eenoudergezin groot worden, zijn ‘slechts’ twee procent ongelukkiger dan kinderen die met hun beide ouders wonen.

Na een ingrijpende verandering als een scheiding of het in huis komen van een stiefouder stijgt het gevoel ongelukkig te zijn met tien procent. Maar na een jaar geven de kinderen aan weer even gelukkig te zijn als kinderen die geen familieproblemen kenden.

Wat kinderen het meest ongelukkig maakt is het aanhoudend gekibbel in het gezin. Als de ouders uit elkaar gaan en de conflicten stoppen, voelen ze zich beter. Ouders die bij elkaar blijven omwille van de kinderen doen hun daarmee duidelijk geen plezier.

De resultaten van de studie kwamen er nadat er in Groot-Brittannië grote opschudding ontstond over het martelen door tieners van leeftijdsgenoten. Ook over tienerzwangerschappen, die trouwens door de winares van de literaire Booker prize Hilary Mantel worden verdedigd, en binge drinking maakt het Verenigd Koninkrijk zich zorgen. De conservatieven spreken over het groot moreel verval en een sociale recessie die ze willen tegen gaan door het fiscaal belonen van getrouwde paren.
Kinderen in een stabiele gezinssituatie zijn beter af maar dan moet het ook wel om een ‘gelukkige relatie’ gaan.

The children’s society – Family conflict significantly harms children’s happiness

[ad#ad3]

Geef een reactie