Man rust beter uit terwijl vrouw werkt

By | Augustus 17, 2011

woensdag 17 augustus 2011 – (Marleen De Geest) – Het venijnig gesis van een stoomstrijkijzer of een oorverdovende stofzuiger stoort mannen niet wanneer ze languit over de zetel en het voetenbankje liggen. Integendeel, hun stressniveau zou juist dalen als zij kunnen rusten terwijl vrouwlief huishoudelijk in de weer is.

De Britse gsm-provider Three becijferde hoeveel tijd moeders aan hun gezin besteden en dat kwam neer op zeventig uur per week. Mochten ze ervoor betaald worden zouden ze er een maandsalaris van 3.500 euro voor opstrijken. Meer in detail ziet hun takenpakket er dagelijks ongeveer zo uit: 42 minuten gaan op aan hulp bij het huiswerk, 69 minuten besteden ze aan de maaltijden, ruim een half uur aan strijken en 41 minuten aan het vervoer naar en van school. Het huis schoonmaken en koken zijn de grootste tijdvreters.
Dat heeft zo zijn gevolgen, een derde van de moeders moet het met minder dan zes uur slaap stellen en 83 procent heeft per dag slechts een half uurtje tijd voor zichzelf. Het hoeft dus niet te verbazen dat amper een op zes moeders beweert gelukkig te zijn met haar levensstijl, meer dan de helft van de moeders zou al tevreden zijn mocht er dagelijks een half uurtje meer voor haar zelf overschieten.

Hulp doet stress dalen

Huishoudelijk werk bovenop de dagtaak is niet ontspannend, integendeel, bij zowel man als vrouw blijft het stressniveau hoog wanneer ze ‘s avonds nog moeten klussen. Dat heeft het ‘Center for the Everyday Lives of Families’ van de University of California dan weer uitgemaakt.

Onderzoekers volgden dertig koppels waarvan beide partners werkten en die minstens een kind van tussen acht en tien jaar oud hadden. De meeste koppels hadden trouwens twee of drie kinderen, de gemiddelde duur van hun huwelijk of relatie was dertien jaar en de gemiddelde leeftijd bedroeg 41 jaar.
De koppels werden vier dagen gevolgd, twee weekdagen en een weekend. Al hun doen en laten werd van de ochtend tot de avond gefilmd en op regelmatige tijdstippen werd een speekselstaal genomen waarvan het cortisolpeil werd gemeten. De onderzoekers wijzen erop dat het cortisolniveau een onvervalsbare indicator is van de hoeveelheid stress die iemand heeft. De onderzoekers baseerden zich dus niet op de rapportering van de subjecten maar op objectieve cijfers en filmbeelden.

Voor de vrouw is het zo dat de cortisol naar een gezond niveau daalt zodra de man een handje toesteekt, met zijn hulp neemt de stress af. De man ondervindt dan weer het minst stress wanneer hij mag rusten terwijl zijn vrouw nog dapper door doet. Uitblazen en tegelijk weten dat het werk toch wordt afgehandeld, blijkt voor hem een weldadig effect te hebben. De mate waarin kleine bezigheden mensen opslorpen hangt dus samen met hun gevoel van welbevinden. De filmbeelden bevestigen het traditioneel beeld dat vrouwen meer doen dan mannen, vaak zelfs dubbel zoveel.
Mannen zijn na hun dagtaak vaak alleen voor de televisie terug te vinden. Vrouwen zijn meestal in het gezelschap van hun kinderen en als ze toch alleen zijn hebben ze wel een taak om handen.

Geef een reactie