Mannen vinden liefkozing belangrijker dan vrouwen

By | juli 14, 2011

donderdag 14 juli 2011 – (Marleen De Geest) – Vrouwen puren meer voldoening uit een warme knuffel dan uit seks, zo wordt vaak gedacht. Een recente Amerikaanse studie vertelt uitgerekend het tegenovergestelde, een tedere omhelzing is belangrijker voor mannen dan voor vrouwen. Waarmee een laatste houvast in de etiquette van de intimiteit verdwijnt.

[ad#ad1]

Hoe zit een lange termijn relatie in elkaar, wilden de onderzoekers van het ‘Kinsey Institute’ van de Amerikaanse ‘Indiana University’ weten. Om de intieme kant van hun samenzijn bloot te leggen ondervroegen ze duizend koppels in de Verenigde Staten, Spanje, Duitsland, Japan en Brazilië. De mannen en vrouwen waren tussen de veertig en zeventig jaar oud en hadden een relatie die al tussen de een en eenenvijftig jaar duurde. De helft van de stellen was minstens vijfentwintig jaar samen.
De koppels werd gevraagd hoeveel keer per maand ze hun partner zoenden, knuffelden, streelden en hoe dikwijls ze samen seks hadden en in welke mate ze tevreden waren met hun relatie en seksleven.
De eerste vijftien jaren van de relatie bleken de vrouwen gemiddeld minder gelukkig te zijn dan de mannen en hun seksueel leven vonden ze vaak ook maar minnetjes.

Na vijftien jaar nam de voldoening over hun seksleven met een vijfde toe en de tevredenheid over hun relatie won er aanzienlijk bij, wat de mannen op hun beurt blij maakte. Hieruit volgt hoe belangrijk vrouwen seks vinden, aldus de onderzoekers onder leiding van Julia Heiman.
Zij merkt daarbij op dat die eerste tijdsspanne van de relatie samenvalt met de periode waarin de kinderen opgroeien. Vrouwen zijn daardoor emotioneel in beslag genomen en richten de focus op het opvoedingsproces, later ondervinden ze minder druk en die ontspanning draagt blijkbaar bij aan de tevredenheid over de relatie met hun partner.

Veel is dus een kwestie van geduld, zoals u en ik ook kunnen bedenken. Hoewel, voor een warme knuffel moet tijd worden uitgetrokken. Ook al vinden vrouwen dat die niet rechtstreeks bijdraagt aan hun dagelijks geluk, voor mannen is een liefkozing belangrijk en voorspelt de frequentie ervan de graad van tevredenheid over hun relatie, steeds volgens de resultaten van de Amerikaanse studie.
De belangrijkste boodschap is volgens de onderzoekers dan ook, ‘denk niet in stereotypen over gender’. Want de bevinding dat mannen liefkozen belangrijker vinden dan seks, is precies het tegenovergestelde van wat ze hadden verwacht.

Sexual Satisfaction and Relationship Happiness in Midlife and Older Couples in Five Countries (pdf)

[ad#ad3]

Geef een reactie