Nijntje in de tuin en op iPad

Door | februari 22, 2012

woensdag 22 februari 2012 – (Marleen De Geest) – Harken, zaadjes gooien, water geven en oogsten, dat kunnen peutertjes samen met Nijntje doen in zijn iPad-tuintje. Auteur Dick Bruna is niet helemaal gelukkig met de app die nu uitkomt, hij vindt dat kindjes liefde voor boeken moeten opvatten voor ze een tablet krijgen toegestopt.

[ad#ad1]

De app van ‘De tuin van Nijntje’ laat toe om het verhaal in drie verschillende stemmen op te nemen, die dan telkens weer kunnen worden herbeluisterd. Zo kan het kindje ook zijn eigen stem terug horen. Die stemmen komen bovenop de twee vertelstemmen die in de app zitten.

Als je samen met Nijntje de klus van het zaaien geklaard hebt, kun je ook nog worteltjes tellen, fruit volgens vorm sorteren en een eigen tuintje aanmaken.
Een pak interactieve mogelijkheden dus die de app sterk doen verschillen van het kalme Nijntje in karton.

Toch vindt auteur Dick Bruna, nu 84 jaar oud, het niet helemaal een vooruitgang.
Kindjes moeten eerst aan boeken wennen voor ze naar de iPad gaan, meent hij. Ze kunnen de kaft voelen en de bladzijden omslaan en dat is al een heel leerproces.

Teveel interactiviteit maakt het voor de kindjes behoorlijk ingewikkeld, meent de auteur. Bovendien raken die vaak erg aan hun eigen boekjes gehecht, zo overkomt het Dick Bruna dikwijls dat hij gevraagd wordt om tot op de vezel versleten exemplaren te signeren. Dat ziet hij niet zo gauw met een iPad gebeuren.

De Britse gevierde kinderboekenschrijfster Julia Donaldson verzette zich eerder al tegen een iPad versie van haar ‘Gruffalo-boeken’. De bewegende beelden zouden kinderen teveel van het verhaal afleiden, vreest zij.
Uitgevers van hun kant zijn bang om de boot te missen en de voeling met de touch screen generatie te verliezen. Zij worstelen met de vraag wanneer en tot op welke hoogte de technologie het boek gaat vervangen.

Voorstanders van touch screen applicaties stellen dat alles afhangt van de begeleiding door een volwassene. De apps mogen geen zoethoudertjes zijn waarmee men kinderen aan hun lot overlaat. Anderen stellen dat verschillende momenten om verschillende media vragen. Overdag kan de iPad het goed doen in kinderhanden. Als bedtijd komt, is het veilig om houvast te zoeken bij het goede oude vertrouwde boek.

[ad#ad3]

Een reactie achterlaten