Crisis treft Britse vrouwen dubbel zo hard als mannen

By | februari 22, 2012

woensdag 22 februari 2012 – (mdg) – Bij Britse vrouwen komt de crisis dubbel zo hard als bij hun mannelijke collega’s. In het laatste kwartaal van 2011 verloren twee keer zoveel vrouwen hun job als mannen. Dat komt omdat vrouwen vaker in de openbare sector werken waar de jobs door de conservatieven als ‘overtollig’ worden beschouwd en geschrapt.

[ad#ad1]

De genderkloof wordt breder in het Verenigd Koninkrijk. De globale economische situatie is nijpend, de Britse werkloosheid bereikt met 2.67 miljoen werklozen haar hoogste peil in zestien jaar. In december van vorig jaar hadden 1.1 miljoen vrouwen geen werk, aldus cijfers van het ‘Office for National Statistics’.
In de laatste maanden verloren 33.000 vrouwen hun baan tegen 16.000 mannen zodat duidelijk wordt dat vrouwen in deze fase van de crisis harder worden getroffen dan mannen.

De vooruitzichten zijn bar slecht omdat vrouwen tachtig procent uitmaken van de 710.000 mensen in de openbare sector van wie de jobs in de komende vijf jaar worden weg gesaneerd.
Dat vrouwen vaker dan mannen voor deeltijds werk kiezen en in de dienstensector, openbare sector of handel zitten, maakt hen extra kwetsbaar.

De dure kinderopvang jaagt vrouwen op kosten en doet hen uitkijken naar deeltijdse jobs of zelfs helemaal uit hun baan stappen. En de genderloonkloof vormt niet langer een aandachtspunt.
De conservatieve regering van premier David Cameron wordt daarom verweten heel vrouwonvriendelijke te zijn.
Daar zit die partij wel mee in haar maag want ze wil de vrouwelijke kiezers niet van zich afstoten. De premier besloot dan ook om wat oplapwerk te verrichten. Hij ging op reis naar Zweden om er het sociaal systeem van dichtbij te bekijken. Nu wil hij een speciaal adviseur voor vrouwenzaken aanstellen en van een poetsdienst en kinderoppas een fiscale aftrekpost maken.

De plannen ontlokken geen groot enthousiasme. Een adviseur voor vrouwenzaken wordt als ‘to little to late’ gezien. Zo een adviseur dient niet te remediëren maar te anticiperen. En bovendien is men bang dat ze vooral een ‘token’ functie krijgt.

Van de financiële tegemoetkomingen voor vrouwen wacht men af welk budget er voor uitgetrokken wordt. Maar alvast is duidelijk dat ze vooral voor ‘bevoorrechte’ gezinnen een steun zullen betekenen. Immers, vooral vrouwen in een stabiele relatie met een behoorlijk salaris schakelen een poetsvrouw in en doen een beroep op een kinderoppas. Critici menen dan ook dat de conservatieven hiermee alleenstaande vrouwen met kinderen nog eens extra afstraffen.

[ad#ad3]

Geef een reactie