Papaverlof zou rechtvaardig zijn

Door | januari 21, 2011

vrijdag 21 januari 2011 – (Marleen De Geest) – Bent u wie u wil en kan worden? Een existentiële vraag die zowat alles aanraakt waar het in het leven om draait, persoonlijkheid, relaties, werk en interesses. Een laagje daaronder ligt het begrip rechtvaardigheid, want het is toch niet meer dan billijk dat mensen zich kunnen ontwikkelen tot wie ze wensen te zijn. De Belgische filosofe dr. Ingrid Robeyns bekijkt het gendervraagstuk vanuit dat oogpunt en zet tradities op de helling.

[ad#ad1]

Het lijkt nogal natuurlijk dat jonge moeders van een bevallingsverlof genieten. De Belgische filosofe dr. Ingrid Robeyns is bijzonder hoogleraar praktische filosofie aan de Erasmus universiteit van Rotterdam. Zij vindt het niet helemaal eerlijk dat moeders het hele zwangerschapsverlof uitzitten terwijl vaders amper een paar dagen vrij krijgen. Dat is met name in Nederland het geval, papa’s krijgen een dag voor de bevalling en een dag om het kind aan te geven.

Uit onderzoek blijkt, zo stelt dr. Robeyns, dat vrouwen een achttal weken nodig hebben om van de bevalling te recupereren. De overige weken zijn natuurlijk meer dan welkom omdat het leuk is en goed voor de hechting om met de baby samen te zijn. Een recht dat ook vaders niet mag worden ontzegd, vindt de filosofe. En reden om beide jonge ouders drie maanden vrij te geven bij de geboorte van een kindje, al zou twee weken papaverlof al een mooi begin vormen, vindt ze.

Een traditie als het zwangerschapsverlof voor de mama even doorlichten, kan geen kwaad vindt dr. Robeyns. Vooral niet vanuit het oogpunt van de rechtvaardigheid. Is het wel eerlijk dat een vrouw zo lange tijd met haar kind kan doorbrengen en de papa niet? Op het eerste gezicht lijkt dat vooral relevant vanuit het perspectief van de vader. Maar paradoxaal genoeg, zegt dr. Robeyns, geldt dat ook voor de moeder. Want het zwangerschapsverlof voor haar reserveren is een subtiele hint dat zij de primaire verzorgingstaken op zich moet nemen. In wezen gaat het dan over de vraag, kunnen beide ouders zijn wie ze willen zijn, kindje en werk meegerekend?

Dat ‘capability’ aspect was tevens het uitgangspunt van de doctoraatsverhandeling van prof.dr. Ingrid Robeyns: ‘Gender inequality, A capability perspective’.

[ad#ad3]

Een reactie achterlaten