Vrouwen bellen meer naar hun volwassen dochters dan naar hun man

By | juni 20, 2012

Wie is de belangrijkste persoon in uw leven? Als u tussen twee of meer geliefde mensen moet kiezen, is dit een vraag waar u waarschijnlijk niet wil of kan op antwoorden. Wetenschappers gebruikten gsm-verkeer om het uit te zoeken. Alvast wat gsm-gesprekken, betreft verschuift de aandacht van vrouwen met de leeftijd van hun mannelijke partner naar hun volwassen dochter.

[ad#ad1]

Jonge meisjes bellen vaak naar een ‘betekenisvolle ander’ van de andere sekse en de nodige sms-berichtjes vullen de gesprekken aan. Ze doen dit meer dan jongens en deze ‘elektronische relatie’ piekt wanneer ze 27 jaar oud zijn.

Als ze ouder worden en zeker vanaf een jaar of vijftig communiceren vrouwen over de mobiele telefoon meer met andere vrouwen die dan weer een stuk jonger zijn dan zijzelf. Dat moeten hun dochters zijn, besluiten de onderzoekers.

Gedurende zeven maanden volgden wetenschappers twee miljard gsm-gesprekken en een half miljard sms-berichtjes op van 3.2 miljoen gebruikers in een niet genoemd Europees land. Daarbij noteerden ze de leeftijd en het geslacht van de correspondenten.

De twee personen waarnaar men het meest belde of berichtte werden respectievelijk ‘eerste en tweede beste vriend’ genoemd.

Voor jonge vrouwen is de eerste beste vriend de romantische partner. Voor vrouwen van middelbare leeftijd wordt dat de volwassen dochter. Op haar zestigste kent deze telefoonrelatie een hoogtepunt. De onderzoekers menen dat de komst van kleinkinderen de balans helemaal doet doorslaan in het voordeel van de dochter.

Bij mannen is er geen verschuiving, voor hen blijft de vrouwelijke beste vriend de eerste plaats innemen. Ook wanneer ze naar hun kinderen bellen, is er geen verschil met de frequentie waarmee ze naar zonen of dochters bellen.

Deze gang van zaken heeft een evolutionaire verklaring, menen de onderzoekers. Als ze jong zijn investeren vrouwen veel in hun romantische partner met procreatie als uiteindelijke bedoeling. Op latere leeftijd helpen ze mee om het nageslacht te verzorgen en onderhouden ze daarover de nodige communicatie met hun volwassen dochters.

Mannen blijven tot op hoge leeftijd in staat om zich voor te planten en bovendien zijn ze minder rechtstreeks bij het grootbrengen van kinderen betrokken, aldus de onderzoekers. Hun eerste belangstelling gaat daarom nog steeds uit naar de vrouw waarmee ze een liefdevolle relatie hebben.

Nature.com – Social evolution: Best friends aren’t forever

[ad#ad3]

Geef een reactie