Vrouwen vluchten voor bedrijfscultuur

By | januari 7, 2010

donderdag 7 januari 2010 – (Marleen De Geest) – Vrouwen verlaten een bedrijf omwille van zijn cultuur eerder dan wegens de aard van de job, vertelde Elisabeth van Opstall, medewerkster van Deloitte, op een uitwisseling over best practices aan het European Professional Women’s Network.

[ad#ad1]

Deloitte werd in het najaar bekroond met de ‘Global Diversity Innovation Award’ en wel voor de manier waarop de onderneming voor financieel advies probeert om de behoeften van de medewerkers in de verschillende levensfasen te combineren met het functioneren van het bedrijf. Een goede match tussen de twee draagt bij aan de bedrijfsresultaten, zo denkt het management.

Om uiteindelijk meer vrouwen in seniorposities te behouden moet er een retentiebeleid zijn voor vrouwen in leidinggevende functies. Het is gewoon efficiënter om talent te weerhouden en te ontwikkelen dan om mensen te laten vertrekken, stelt van Opstall. Maar daartoe moet men vrouwen ook in hun functies waarderen, hen aanmoedigen en eventueel vragen waarom ze zich niet sterker profileren.

Uit ervaringen in de Europese kantoren van Deloitte, onder andere in België, blijkt dat vrouwen wel het bedrijf verlaten maar niet hun expertisedomein. Ze worden wel degelijk door andere organisaties tewerkgesteld. Het is dus de werkomgeving en de specifieke cultuur die hen aanzet om op te stappen.
Daarom engageert de onderneming zich uitdrukkelijk om een doelgerichte politiek te voeren en meer vrouwen voor topposities naar voor te schuiven.

De bewustmaking doorheen het bedrijf loopt via een scenario: wat zou er gebeuren zonder specifieke acties om meer vrouwen in de organisatie te houden. Blijkt dat het aandeel van vrouwen zou dalen van 45 procent bij de aanwerving tot 25 op het middelmanagementniveau terwijl slechts zes procent vrouwen zou doorgroeien tot partner.
Tevens worden de processen van rekrutering, beloning, promotie en remuneratie doorgelicht om unfaire behandeling van vrouwen te voorkomen.

Tenslotte loopt er een mentoring programma waarbij seniorvrouwen door mannelijke partners worden gecoacht. Het maakt de mannen gevoeliger voor de problematiek van hun mentees en de vrouwen komen te weten hoe aan de top wordt gewerkt.

European Professional Women’s Network – ‘It’s often not the work but the surroundings that make women leave’

[ad#ad3]

Een reactie achterlaten