‘Walvis is verdwaald’ van Ann Vander Roost en Peter Lein
Hoe toeval een verhaal maakt

Door | juli 21, 2022

Het vergt heel wat verbeelding en diepe gedachten om een walvis en een kat samen te brengen. In het subtiele en indringende verhaal ‘Walvis is verdwaald’ delen ze nochtans een super spannend avontuur.

Het verhaal begint helemaal op het droge, walvis is de zee kwijt geraakt en ligt zowaar op een rots in een woud. Daar hoort zij natuurlijk niet thuis en dus is ze bijzonder ongelukkig. Ook de wilde maar lieve kat die in het woud woont, wordt er triest van en wil en zal walvis helpen. Maar niet alleen. Want alleen krijg je zo een klus niet voor elkaar. Alles en iedereen die een takje of een handje kunnen toesteken, komen eraan te pas. Als dat maar lukt.

‘Walvis is verdwaald’ mag een tikkeltje absurd lijken. Maar dat valt in het niet tegenover de waanzinnige toestand waarin onze planeet zich bevindt en waarin nog heel weinig op zijn plaats valt.

Het verhaal ontstond toen Peter Lein tijdens een trektocht door een uitloper van de Alpen in de Haute Provence twee stenen vond, eentje in de vorm van een walvis en een minder grote die er precies op paste en wel een huisje kon zijn. Dicht bij elkaar, het lijkt toeval maar het verhaal dat eruit voort kwam maakt er een haast noodzakelijke speling van het lot van. Want het huisje ging ook een rol in de vertelling spelen.

Ann Vander Roost maakte sfeervolle en ontroerende tekeningen bij het verhaal.

‘Walvis is verdwaald’ van Ann Vander Roost en Peter Lein is uitgegeven door Woordreus.

ISBN-nummer: 9789464519471 – Prijs: € 20,-

Peter Lein brengt het verhaal ook in een kamishibai-versie of Japans verteltheater, rond reizend per bakfiets.
Alle informatie op https://www.puurlain.com/