Wat ik nog weet – Diane Broeckhoven

By | augustus 23, 2013

(Chris Vermuyten) Een moeder en een zoon, een moeder en twee dochters: diepe relaties die niet altijd op wieltjes lopen. De laatste roman van Diane Broeckhoven vertelt over het hortende moeizame, maar warme parcours, dat vooral moeder en zoon afleggen.

[ad#ad1]

Wat ik nog weet is geen roman, wel een novelle. Daar ligt ook de kracht: geen al te ver uitgesponnen beschouwingen, maar wel juiste formuleringen die ruim voldoende zijn om mee te leven en te begrijpen. Zo formuleert ze het verschil tussen haar gevoelens voor de meisjes en die voor haar zoon: ”Mijn dochters hadden me altijd gestimuleerd om synchroon  met hen te leven. Ik liep, huppelde en danste in hun ritme. Mijn zoon remde me af in al mijn bewegingen.” (pg. 17)

Het verhaal speelt zich af in drie tijdssegmenten. Daarenboven belicht Diane Broeckhoven tussendoor de kant van de moeder, en daarna de kant van de zoon. Dat werkt heel confronterend,  omdat het zonder verdere uitleg misverstanden kan bloot leggen. Snijdend pijnlijke confrontaties blijken veelal te berusten op onbegrip. Manon, de moeder en Peter, de zoon werken zich na verloop van toch tijd naar elkaar toe. Peter: “Ik hield van haar. Maar ik zei het niet. Ze zou er zelf wel achterkomen.”  (pg 52)

Het kader van deze zoektocht is de familiegeschiedenis: een echtscheiding, een nieuwe relatie. Manons echtgenoot vindt een nieuwe (jonge) vrouw en krijgt met haar een kind. De tweede worp, blijft Manon het halsstarrig noemen. Manon zelf heeft een kortstondige relatie met haar ex-schoonvader, een wat bevreemdende passage uit het boek die soms een beetje kort door de bocht lijkt.  Tenzij we het ‘slippertje’, want meer is het niet voor Manon, uitleggen als een te grote dienstbaarheid. Manon die altijd klaar stond voor haar kinderen, altijd behulpzaam blijft, wil ook haar verwarde schoonvader in zijn verdriet om zijn pas overleden echtgenote niet bot afwijzen. En mannelijke attenties zijn voor haar welkom, na een periode van eenzaamheid.

Diane Broekhoven levert een intimistisch portret af van een vrouw en haar zoon. Een schets over moederliefde, overspelige liefde, misleide liefde, liefde tout court.  Een novelle over het leven.

 Wat ik nog weet

Diane Broeckhoven

Uitgeverij Vrijdag

147 blz

15 euro

[ad#ad3]

Geef een reactie