Borstvoeding geven en werken

By | oktober 3, 2012

Moeders die borstvoeding geven, hebben een intense band met hun baby. Maar op het moment waarop ze het werk hervatten, zien ze op tegen de rompslomp van kolfapparaten en pauzes en schakelen ze dikwijls op flesvoeding over. Nochtans kan het, met de nodige motivatie en routine, best meevallen.

[ad#ad1]

Borstvoeding geef je slechts een beperkte tijd. Het is misschien goed om dat voor ogen te houden op het moment dat je twijfelt of het allemaal wel de moeite waard is. De Wereldgezondheidsorganisatie meent alvast van wel en raadt de eerste zes levensmaanden exclusief moedermelk aan. Nochtans blijkt in de praktijk en zeker in ontwikkelde landen dat heel wat baby’s al een paar maanden eerder aan vaste voeding toe zijn.

In Vlaanderen krijgt nog ruim een derde van alle baby’s uitsluitend borstvoeding wanneer ze drie maanden oud zijn. En daar zit de werksituatie natuurlijk voor veel tussen.

We hoeven de situatie niet te romantiseren, twee belangrijke opdrachten combineren, het werk en de baby, is niet eenvoudig. Maar het kan wel bijzonder prettig uitpakken als het goed blijkt te lopen.

Mama’s die tijdens het moederschapsverlof al de nodige routine hebben opgebouwd, getuigen van de praktische kant van de zaak. Zowel ’s ochtends als ’s avonds moeten ze het kindje maar aanleggen en hoeven ze geen flesjes klaar te maken. De intimiteit is gegarandeerd.

Voor de rest van de dag dient de werkgever pauzes toe te staan die het afkolven mogelijk maken.

Immuniteit

Dat belet niet dat de persoonlijke motivatie de krachtigste ondersteuning vormt. Borstvoeding is goed voor de gezondheid van de baby omdat het de immuniteit sterk bevordert. Later hebben kinderen die moedermelk kregen minder kans op overgewicht en diabetes. Mama’s die borstvoeding gaven, lopen bovendien minder risico op borstkanker en botproblemen. Het besef van al deze bewezen voordelen, kan de motivatie alleen maar versterken.

Tijdens de Week van de Borstvoeding die loopt van 1 tot 7 oktober voeren het Federaal Plan voor Voeding en Gezondheid (FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu) en het Federaal Borstvoedingscomité campagne om jonge moeders aan te zetten werk en borstvoeding te combineren.

Op de website www.borstvoedingnatuurlijk.be kunnen mama’s terecht voor de algemene regels rond borstvoedingspauzes en verlof in ons land. Er zijn ook specifieke richtlijnen voor bepaalde werknemers zoals medisch personeel en ambtenaren opgenomen. Naast deze nieuwe informatie bevat de website nog steeds nuttige informatie en tips over borstvoeding, net als de contactgegevens van borstvoedingsconsulenten, ziekenhuizen en borstvoedingsorganisaties. Tot slot is er ook een lijst van verschillende publicaties en websites die hulp kunnen bieden aan moeders die borstvoeding geven.

[ad#ad3]

Een reactie achterlaten