‘De buitenjongen’ van Paolo Cognetti
Over de vriendschap tussen vrijheid en eenzaamheid

Door | augustus 13, 2019

Als het niet zoveel overlast voor de bergen zou betekenen, zouden meer mensen het kunnen doen.  Tussen aarde en hemel verblijven, niet zo heel ver af van de boomgrens, en gewoon zien wat er met een mens gebeurt. Wie het plan niet tot uitvoering brengt, kan nog altijd ‘De buitenjongen’ van Paolo Cognetti lezen.

‘De buitenjongen’ is een voorloper van ‘De acht bergen’ van dezelfde Italiaanse auteur. Cognetti beschrijft hoe een man zich in een almhut vestigt, in een vallei in de Italiaanse Alpen. Hij kent de plek heel goed omdat hij er een tijdens zijn kinderjaren altijd vakantie hield. Het gevoel van vrijheid dat hij uit die tijd bewaart blijkt een basale trek van zijn persoonlijkheid te zijn geworden.

Alleen in het bos, in een bergbeek liggen of over een bergkam lopen met als enige gezel de lucht boven je. Als stadsmens komt hij daar niet meer aan toe en tegen zijn dertigste besluit hij zichzelf weer op te zoeken.

Met wat kleding, boeken en schriften installeert hij zich in de hut. En wacht af wat de eenzaamheid, de onvoorspelbare wisseling van het weer, het gezelschap van zevenslapers, marmotten en gemzen met hem doen.

Als hij in en om de hut zichzelf te vaak tegenkomt, maakt hij verre tochten of legt een moestuin aan.

In de zomer krijgt hij het gezelschap van bergkoeien en hun begeleiders, de ‘vachers’.

Pas in de herfst begint de buitenjongen te schrijven, toch ook een van de redenen waarom hij naar de bergen was gekomen. Maar met de herfst groeit de melancholie wegens het verglijden van de seizoenen en de tijd. Omdat de bergen onherbergzaam worden moet de buitenjongen besluiten weer naar zijn stadsleven af te dalen.

Cognetti schreef een mooi boek over hoe sterk een mens met de natuur kan vergroeien maar niet helemaal en waar het mens-zijn de grens trekt.

De auteur citeert andere schrijvers als Henry Thoreau, Primo Levi en Sylvain Tessin die het voor hem over hetzelfde thema hadden. En dus mag je met de buitenjongen meelezen bij het tanende daglicht, op de drempel van de hut of in het schijnsel van de lamp bij de warme kachel. Een genoeglijke leeservaring.

 

‘De buitenjongen’ van Paolo Cognetti is uitgegeven bij De Bezige Bij, de Nederlandse vertaling is van Yond Boeke en Patty Krone. Het boek telt 160 pagina’s. ISBN 978 94 031 2970 9     
[whohit]Buitenjongen[/whohit]