Een-kind-politiek voor schrijfsters

Door | juni 24, 2013

De Britse schrijfster Zadie Smith is niet gediend van de aanbeveling van haar collega Lauren Sandler om slechts een kind te hebben. Een grotere kroost zou ‘het zelf’ in de verdrukking brengen en de schrijverscarrière in gevaar.

[ad#ad1]

Tolstoj had dertien kinderen, zijn vrouw baarde er ieder jaar een. Het heeft hem geen mindere schrijver gemaakt, betoogt Zadie Smith. Tolstoj had iets met kinderen, tot drie keer toe richtte hij op zijn landgoed een schooltje op voor de boerenkinderen uit zijn omgeving. Het prozaïsch aspect van zijn bestaan heeft misschien zelfs bijgedragen aan de betekenis van zijn werk dat stevig in het dagelijks leven is verankerd en het heel precies beschrijft.

De Amerikaanse journaliste en schrijfster Lauren Sandler is precies van het tegengestelde overtuigd. Haar blog wijdt ze voornamelijk aan de bedreiging die kinderen vormen voor de persoonlijkheid van de moeder. Van ‘het zelf’ schiet na meer dan een kind niet veel meer over, zo beweert ze. Ze schreef tevens een boek ‘One and Only. The Freedom of having an Only Child and the Joy of Being One’.

Een kind leert je alles over het moederschap en is dus ‘onmisbaar’ in een vrouwenleven. Maar je hoeft je daarom niet de last van een heel gezin op de hals te halen, is Sandlers stelling.

Zadie Smith en vele andere schrijfsters reageerden. Het is in hun vak niet anders dan voor vrouwen met andere beroepsbezigheden.

Waar het op aankomt is goede kinderopvang, een partner die zijn deel van het werk doet en een ondersteunend netwerk van familie en vrienden. Als je meerdere kinderen hebt, houden die elkaar bezig, zo weet Smith als moeder van twee.

Laurensandler.com

[ad#ad3]

Een reactie achterlaten