Genderkloof in België vernauwt

By | oktober 14, 2010

donderdag 14 oktober 2010 – (Marleen De Geest) – Het Wereld Economisch Forum bracht net de Global Gender Gap Index uit. België, toch al in de top twintig van landen wereldwijd wat betreft de dichting van de genderkloof, ging er vijf plaatsen op vooruit en staat nu op 14.

[ad#ad1]

De Global Gender Gap Index rangschikt 134 landen volgens de manier waarop ze hun beschikbare middelen over vrouwen en mannen verdelen. Dat wordt dan weer gemeten aan de mate waarin vrouwen aan het economisch en politiek proces participeren en de opleiding en de gezondheidszorg die ze genieten. Een percentage drukt de mate uit waarin de genderkloof is gedicht. In ons land is dat voor 75,1 procent het geval. Wat arbeidsparticipatie betreft haalt België al 83 procent maar het loon blijft op 66 procent steken. Voor de aanwezigheid in leidinggevende functies is het verschil slechts voor 49 procent bijgebeend en voor vijftig procent wat het aantal ministers betreft.
Traditioneel voeren de Scandinavische landen Noorwegen, Finland en Zweden de index aan omdat zij de kleinste achterstand van vrouwen laten zien.

Wat Europese landen betreft zijn verder Ierland, Zwitserland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk koplopers. Frankrijk zakte af naar de 46 ste plaats omdat er minder vrouwen in de regering zitten.
De Verenigde Staten danken hun vooruitgang naar de 19 de plaats precies wel aan het groter aantal vrouwen in de regering en aan de verkleining van de loonkloof.
Voor Azië scoren de Filipijnen het best op de negende plaats. Voor Afrika zijn dat Lesotho en Zuid-Afrika.
Van alle Arabische landen zijn de Verenigde Arabische Emiraten het best geplaatst al verschijnen ze pas op 103 in de rangorde. In Latijns Amerika vormen Trinidad en Tobago op 21 de uitschieter. Hekkensluiters van de Global Gender Gap Index zijn Pakistan, Tsjaad en Jemen.

De Global Gender Gap Index werd voor de vijfde keer berekend. Van de 114 landen die al vijf jaar worden gevolgd, boekte 86 procent in die periode vooruitgang wat de vernauwing van de kloof tussen vrouwen en mannen betreft en veertien procent deed het slechter dan voorheen. Klaus Schwab, stichter en voorzitter van het Wereld Economisch Forum benadrukt zoals ieder jaar de samenhang tussen een kleine gender kloof en de competitiviteit van een land. Wil een land floreren dan moeten vrouwen en meisjes goed en gelijk aan mannen worden behandeld, stelt Schwab.

[ad#ad3]

Een reactie achterlaten