Kan liefde boekenwinkels redden?

Door | juni 19, 2013

Bij het failliet van maar liefst vijf boekhandels in Vlaanderen wordt vooral gezocht naar maatregelen die de situatie van de sector kunnen verbeteren. Is het niet een gemis dat geen appèl aan de lezers wordt gedaan? Liefde kan veel verrichten, boekenliefde ook?

[ad#ad1]

In boekhandel Van In in Lier, de Markies in Hasselt, Johannes en de Kleine Johannes in Leuven en Littera in Brugge is het licht uit en de deur dicht. Een bericht dat boekenliefhebbers heel verdrietig maakt. Niet dat ze voortaan op hun honger moeten blijven en boeken niet langer te koop zullen zijn. Het tegendeel is waar, boeken zijn overal te koop.

In de supermarkt en online en dat is precies mee de oorzaak van het failliet van zelfstandige boekenwinkels.

Waarom dan zo getreurd omdat de wereld zijn gang gaat en een blijkbaar onvermijdelijke evolutie zich voltrekt? We rijden toch ook niet meer met de paardenkoets naar onze bestemmingen, ook al zou het met de huidige verkeerscongestie niet eens zoveel verschil maken.

Het zit naar ons gevoel zo, boekenwinkels zijn plekken waar boeken in hun ware betekenis en dimensie worden gepresenteerd. Als waardevol, als objecten die je leven, je aanvoelen en je zienswijze – soms en niet altijd evenveel – kunnen beïnvloeden.

Boeken worden er uitgestald in hun individualiteit. Of ze staan zij aan zij zodat de belangstellende hun ruggen kan beroeren, er aarzelend eentje tussenuit mag halen om erin te bladeren. Dan begint het proces van kiezen en verliezen en het spelen met de vraag waarom je het ene en niet het andere boek mee naar huis wil nemen.

Waarom precies die zinsnede je aantrekt of afstoot. Waarom je niet mee zou surfen op de golven van een hype maar een persoonlijke zoektocht maakt. Het rendez-vous met de schrijver is dan voor heel binnenkort.

Natuurlijk verdient de sector ondersteuning en moet in de analyse van zijn problemen naar de aanbodzijde, naar de boekhandels zelf, worden gekeken. Zeker is het niet eerlijk als dumpingprijzen hun commerciële inspanningen onderuit halen.

Maar moeten wij als lezers niet beseffen dat we zelf veel verliezen als boekhandels verdwijnen? ‘Extinction is forever’, zo luidt het in de sfeer van milieu-activisten. Met de kleine boekhandels verdwijnen ook die oorden waar een mens zich, door boekenplanken omsloten even kan verschuilen om daarna enigszins gerustgesteld weer de straat op te gaan. Er is twitter maar ook het geluid van de andere bont gevederden blijft hoorbaar.

[ad#ad3]

Een reactie achterlaten