Slapen voor twee

By | Juni 10, 2010

donderdag 10 juni 2010 – (Marleen De Geest) – Recent Amerikaans onderzoek wees uit dat de kwaliteit van de slaap tijdens de zwangerschap belangrijk is voor een vlotte geboorte.

Doezelig en slaperig voelen heel wat vrouwen zich tijdens het eerste trimester van de zwangerschap. Dat is het effect van de veranderende hormoonspiegels, met name het toenemend progesterongehalte zorgt voor het vermoeide gevoel overdag. Misschien ook verstoort het overweldigende nieuws van de zwangerschap de nachtrust. Alles gaat nu aan het schuiven: de relatie met de partner en de verhouding werk en privé-leven. Een zwangerschap is en blijft een heel emotioneel gebeuren.

Het tweede trimester brengt wat verlichting en zou daarom moeten worden benut om een slaapkapitaal op te bouwen eerder dan om heel actief te worden. Want in het derde trimester voelen nogal wat zwangere vrouwen zich minder comfortabel en moeten ze ook ‘s nachts vaak plassen. Onderzoek wees uit dat ze bijna allemaal gemiddeld drie keer per nacht wakker worden.

Een studie van de universiteit van Californië vond een verband tussen de kwaliteit van de slaap tijdens de zwangerschap en de duur van de arbeid. Vrouwen die minder dan zes uur per nacht sliepen deden er langer over om te bevallen. Reden te meer om uzelf met een heerlijke nachtrust te verwennen tijdens de zwangerschap.

Geef een reactie