Vrouwelijke zelfstandigen werken hard maar zijn tevreden

Door | april 25, 2012

Hoewel in de afgelopen jaren steeds meer vrouwen voor een zelfstandig beroep kozen, stokt het aandeel van vrouwelijke starters nu op 38 procent van het totaal aantal beginnende ondernemers. In de vrije beroepen zetten ongeveer evenveel vrouwen als mannen hun eigen zaak op.

[ad#ad1]

Voor het eerst in vijf jaar stagneert het aantal vrouwelijke starters op 38 procent, aldus de Unie voor Zelfstandig Ondernemen (Unizo). In absolute cijfers zijn er nu 14.581 vrouwelijke eenmanszaken, of vierduizend zaken meer nu dan in 2005. De genderkwestie kan enkel voor eenmanszaken bekeken worden, vennootschappen zijn als rechtspersoon nu eenmaal ‘onzijdig’.

Eén zelfstandige op drie is vrouw en die verhouding blijft nagenoeg stabiel. Het aandeel vrouwelijke zelfstandigen nam in de afgelopen zeven jaar nauwelijks toe, van 33,57 procent in 2004 naar 33,84 procent in 2011, stelt het Vlaams Ondernemerschapsbevorderend Netwerk (VON.

Privéleven onder druk

Volgens een onderzoek van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen zegt 68 procent van de vrouwelijke ondernemers tevreden te zijn over haar keuze, en raadt 57 procent andere vrouwen aan om hun eigen zaak op te starten. Vier vijfde van de zelfstandige vrouwen is trouwens van plan om dit statuut haar hele professionele carrière aan te houden.

Toch zegt 66 procent van de ondervraagde zelfstandigen er niet in te slagen om carrière en privéleven met elkaar te combineren. De helft schakelt een huishoudhulp in en 41 procent van de zelfstandigen pleit ervoor dat het aanwerven van een huishoudhulp fiscaal aangemoedigd wordt.

De proportie vrouwelijke zelfstandigen verschilt van provincie tot provincie. West-Vlaanderen (36,21 procent), Henegouwen (35,4 procent) en Oost-Vlaanderen (34,34 procent) liggen iets boven het gemiddelde, terwijl in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de proportie vrouwelijke zelfstandigen bijzonder laag ligt (26,68 procent). Wat de sectoren betreft, zijn de onderneemsters zoals bekend vooral actief in de detailhandel, horeca, lichaamsverzorging, verkoop en marketing maar ook in de vrije beroepen als arts, tandarts, apotheker of advocaat. In het vrije beroep startten in 2010 trouwens ongeveer evenveel mannen als vrouwen, respectievelijk 50,3 en 49,7 procent.

Uit voornoemd onderzoek blijkt dat vrouwelijke ondernemers gemiddeld 10,75 uur per dag werken.

[ad#ad3]

 

Een reactie achterlaten