Aandeel vrouwen in Belgische bestuursraden lager dan Europees gemiddelde

By | februari 28, 2013

Frankrijk boekt een spectaculaire vooruitgang wat de deelname van vrouwen aan bestuursraden betreft. Een op vier bestuursleden van Franse Fortune 200 bedrijven is een vrouw, dankzij de druk van de quota aldus een studie van Corporate Women Directors International.

[ad#ad1]

Voor de allereerste keer zijn het niet de Verenigde Staten die de lijst aanvoeren van de Fortune 200 bedrijven met de grootste vrouwelijke vertegenwoordiging in bestuursraden. In de VS is slechts een op vijf bestuursleden een vrouw tegen een op vier in Frankrijk.

Sinds 2004 ging het dan ook hard in Frankrijk, het aandeel vrouwen in bestuursraden steeg er van 7,2 procent naar een 25 procent in de recentste editie van de studie van Fortune 200, wereldwijd de bedrijven met de grootste omzet, door Corporate Women Directors International (CDWI).

Globaal gezien komt de aanwezigheid van vrouwen in bestuursraden in de Fortune 200 bedrijven neer op 15 procent. Dat vertegenwoordigt slechts een toename met 1,2 procent sinds de vorige studie van het CDWI in 2011. De organisatie wijdt dat aan het feit dat de Verenigde Staten, Japan en China, landen die geen enkele inspanning doen om meer vrouwen te promoten, de thuisbasis vormen van het grootst aantal bedrijven in de Fortune lijst.

Europa scoort beter met gemiddeld 17,6 procent vrouwen in bestuursraden tegen 15,3 procent in 2011. In ons continent is dan ook veel rond vrouwenquota te doen. Noorwegen dat het voortouw nam om quota voor vrouwen in bestuursraden in te voeren, haalde de vooropgestelde 40 procent al in 2008. Frankrijk dankt de spectaculaire vooruitgang aan het voornemen om een aandeel van veertig procent vrouwen af te dwingen tegen 2017. In Spanje en Italië, waar eveneens quota gelden, ging het flink vooruit, telkens van een kleine 2 procent naar respectievelijk 12,7 procent en 9,3 procent.

Volgens de studie komt België uit op 13 procent vrouwen in bestuursraden, we halen dus het Europees gemiddelde niet en de quota moeten nog hun werk doen.

Dat die werken is duidelijk volgens het CDWI. Landen waar quota gelden laten een gemiddelde vrouwelijke delegatie in bestuursraden optekenen van bijna 19 procent tegen een globaal gemiddelde van 15 procent.

Ook wanneer genderdiversiteit in de code voor corporate governance is opgenomen, resulteert dat in een hogere deelname van vrouwen aan bestuursraden. Dat is bijvoorbeeld het geval voor Finland waar dat aandeel 22 procent is.

[ad#ad3]

Geef een reactie