Help Gust en Suzette

Door | mei 25, 2012

Vakantie en zon, de kans is groot dat u er ook zee mee associeert. Dat onze Noordzee eigenlijk de biotoop is van Gust en Suzette en wij er slechts gasten zijn, daaraan wil een sensibiliseringscampagne voor biodiversiteit ons herinneren. Misschien spreken de platte oester Gust en de grijze garnaal Suzette niet rechtstreeks tot onze verbeelding. Maar de bescherming van alle soorten leven in de zee is wezenlijk voor onze planeet waarvan het oppervlak voor zeventig procent uit water bestaat.

[ad#ad1]

Suzette heet voluit Cragnon cragnon en Gust luistert naar de naam Ostrea edulis. Ze wonen beide in onze Noordzee.

Gust en zijn soortgenoten zijn in gevaar. Ze worden aan de Belgische kust met uitsterven bedreigd door vervuiling, overbevissing, en door andere invasieve soorten.

Maar met Suzette gaat het gelukkig goed. De grijze garnaal is een typische bewoner van de Belgische kustwateren met een voorkeur voor zand- en slibbodems. Het is een schaaldier of Crustacea en behoort tot de Arthropoda, de stam waartoe ook de insekten en spinnen behoren. Garnalen zijn tienpotigen, zoals de krab en de kreeft. Het lichaam bestaat uit een kopborststuk en een beweeglijk achterlijf maar dat hoeft u niet in uw overweging mee te nemen bij de keuze tussen  garnaalkroket of tomaatgarnaal.

Na een stevige terugval zit de grijze garnaal sinds enkele jaren opnieuw in de lift in de Noordzee. Dit is het gevolg van het wereldwijd bannen van de stof tributyltin (TBT), een bestanddeel van de verf op schepen die de aangroei van dieren en planten op de romp moet voorkomen. Sinds 2003 is het verboden om TBT te gebruiken en sinds 2008 mag er zelfs geen oude TBT meer op scheepsrompen aanwezig zijn. De daling in TBT in het zeewater heeft ervoor gezorgd dat het aantal garnalen de laatste jaren aanzienlijk toeneemt, en dat er ook tienmaal minder TBT in de garnalen zit.

Afvaleilanden

Een gezamenlijke campagne van het Museum voor Natuurwetenschappen en de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu vraagt nu om actie te ondernemen voor Gust.

Geen grootse gebaren maar kleine dingen die het verschil maken. De zee verzamelt in afvaleilanden heel wat plastic die vanaf het land komt aangewaaid. Daarom maakt het wat uit wanneer u geen ballonnen oplaat bij een feestje, dat u zo weinig mogelijk plastic gebruikt en zeker niet laat rondslingeren.

Ook laten minerale zonnebrandproducten minder sporen na in de zee zodat ze minder schadelijk zijn voor de biodiversiteit. Daarvan kunt u genieten via het vloedmerk, dat is de streep schelpen, algen en andere ‘resten’ die langs de hoogwaterlijn achterblijft wanneer de zee zich na hoogtij terugtrekt. Ze omvat schatten van schelpen zoals zaagjes, messcheden, mosselen, oesters en schelpen van inktvissen, pantsers van zee-egels, eikapsels van wulken en veren van watervogels.

Ook sponzen horen thuis in de zee, ze vormen natuurlijke waterzuiveringsstations. Mensen kunnen ze daarom beter niet kopen en gebruiken om zich te wassen.

De zee is bron van alle leven en haar waarde kan daarom moeilijk worden overschat. Daarom is het beter om, als u van watersporten houdt, te kiezen voor deze die water en zee respecteren. Dat is helaas niet het geval voor jetskiën, motorbootvaren of waterskiën, ze vervuilen lucht en water, zijn luidruchtig, jagen talrijke dieren de dood in en hun kielzog is schadelijk voor flora en fauna.

Als u zelf de inspanning moet leveren, weet u dat u geen schadelijk spoor trekt. Met kano varen, surfen, windsurfen, zeilen, waterpolo, waterfietsen, kajakken, zwemmen en duiken blijft er nog genoeg over om van het water te genieten.

Reinig en onderhoud materieel niet met chemische middelen en vermijd overvolle plaatsen. Waar te veel mensen actief zijn, hebben ecosystemen en biodiversiteit het hard te verduren, meldt de campagne.

www.waarisgust.be

[ad#ad3]

 

Een reactie achterlaten