Slaap kan niet worden ingehaald

By | februari 4, 2010

donderdag 4 februari 2010 – (Marleen De Geest) – Werkende moeders met kinderen zijn het meest slaapgedepriveerd. Nochtans hebben vrouwen meer slaap nodig dan mannen. Vrouwen lijden meer dan mannen onder een slaaptekort, zo beweert een Brits slaapexpert, dr. Jim Horne.

[ad#ad1]

De hersenen van vrouwen zijn complexer dan die van mannen en vrouwen gebruiken ze ook op een andere manier, stelt de wetenschapper. Hoe meer of hoe intenser de hersenen overdag worden ingezet, des te meer slaap er nodig is om te recupereren. Vrouwen zijn flexibeler en zijn bedreven in multitasking of tenminste toch het snel afwisselen tussen verschillende taken. Daartoe moeten de hersenen ook voldoende uitgerust zijn en daarvoor dient slaap.

Ook stress doet de slaapbehoefte toenemen en vrouwen zijn in het algemeen wat zorgelijker ingesteld dan mannen.
De verschillende slaapbehoeften zorgen wel eens voor discussie tussen partners want hun slaapritme loopt niet gelijk. Een vrouw heeft gemiddeld twintig minuten meer slaap nodig dan een man.

Nochtans heeft niemand er baat bij om stoer te doen alsof zij/hij met een minimum aan slaap toekomt. Slaap inhalen is immers een lastige opdracht, zo stelt de Harvard Medical School. Hun onderzoek wees uit dat tien uur extra slaap in het weekend niet de twee nachten per week compenseren waarin u het met zes uur moest stellen. De reactietijd en de focus blijven nog steeds lager dan na volledige nachten slaap. Dat komt omdat de slaap in verschillende fazen verloopt en tijdens de extra ruststijd de slaap niet dezelfde kwaliteit haalt als tijdens een gewone nacht.

Een specifiek probleem stelt zich wanneer er een baby bij komt, die haalt jonge ouders behoorlijk uit hun ritme. Mama zou in principe meer slaap kunnen gebruiken dan tevoren. In de praktijk draait het precies uit op het tegendeel.
Als mama in zwangerschapsverlof is, vindt de papa het dikwijls niet meer dan normaal dat hij met een gewone dagtaak voor de boeg van zijn normale nachtrust kan genieten. Terwijl jonge mama’s ook overdag niet altijd aan inhaalslaapjes toekomen. Vooral vrouwen die borstvoeding geven staan er ’s nachts alleen voor, zogenaamd omdat hun man toch niets kan bijdragen.

Eenmaal beide partners weer aan het werk zijn, is het belangrijk de verantwoordelijkheden te delen. Als het moet ook ’s nachts. Al komt het erop aan ook de baby duidelijk te maken dat de nacht dient om te slapen. Zo is het belangrijk de baby het onderscheid tussen dag en nacht te laten aanvoelen. Hem in de namiddag in een rustige en verduisterde kamer leggen voor een stevige tuk is geen goed idee. Een lichtere slaap overdag zorgt voor een diepere slaap ’s nachts. Daarom is het aangewezen hem overdag in de woonruimte te laten terwijl hij slaapt. ’s Nachts moet hij enkel aandacht krijgen als het nodig is. Knuffelen doet u beter overdag.

[ad#ad3]

Geef een reactie