The Einstein Girl: Liefde, oorlog en een obscure familiegeschiedenis

Door | juli 1, 2010

donderdag 1 juli 2010 – (Marleen De Geest) – ‘From a distance it is clearer to me than ever: without you I would have continued to exist only as a ghost of myself, learning in time perhaps to play the part, but never to live it.’ Dat schreef ‘The Einstein Girl’ aan de psychiater die haar behandelde wegens amnesie of geheugenverlies. Met ‘The Einstein Girl’ creëerde Philip Sington een spannende thriller die baadt in de vooroorlogse sfeer van de jaren dertig in Duitsland.

[ad#ad1]

En gaat het er niet in ieders leven en alle tijden om, de rol te vinden die bij iemand past, langs de omwegen van last, liefde en lust.
Waarbij het lang niet zeker is dat iemand die rol ook maar kan vinden. Net als het licht van een ster wordt afgebogen door de zwaartekracht van de zon, zoals Albert Einstein berekende, wordt de zoektocht van het individu naar zijn bestemming door de familiale sfeer en de politieke context vervormd.

Martin Kirsch was chirurg aan het front van de eerste wereldoorlog. Hij is er noch fysiek, nog psychisch van hersteld als de nationaal socialisten het land in een nieuwe onwezenlijke staat brengen. In het ziekenhuis waar Kirsch nu als psychiater werkt, worden slachtoffers van het geweld van de stormtroepen binnengebracht. Als hij zich tegen drastische therapieën voor de psychiatrische patiënten verzet en ook nog wil sleutelen aan de krakkemikkige classificatie van hun aandoeningen, loopt hij in de armen van ‘wetenschappers’ die met het idee van raszuiverheid spelen.

Boven alles wordt Kirsch geabsorbeerd door een case, die van ‘het Einstein meisje’ zoals ze in de pers werd genoemd. Ze werd in een bos gevonden, haar kleren waren uitgerukt, ze was buiten bewustzijn en had zware verwondingen. Toen ze bij kwam wist ze niets meer, zelfs niet hoe ze heet of wat haar persoonlijke geschiedenis is.
Kirsch raakt gefascineerd door haar schoonheid. Zoals het in liefde wel vaker gaat, versterkt het mysterie-gehalte rond de jonge vrouw zijn gevoelens nog. Hij zet de zoektocht naar haar identiteit in omdat hij meent dat die haar terug bij zichzelf zal brengen en ze zo zal genezen. Zijn enig houvast vormt het toegangsbewijs voor een lezing van professor Einstein dat ze in haar handen geklemd hield.

Kirsch gaat op reis om kennissen en familie van het Einstein meisje te ontmoeten en langs getuigenissen en brieven de link tussen zijn patiënte en de natuurwetenschapper te leggen.
Sington verweeft op magistrale wijze de talrijke verhaallijnen zodat de lezer er zijn hoofd wel heel goed moet bijhouden.

Het leven van Albert Einstein lijkt een menselijke variant op de natuurkundige relativiteitstheorie. De waarheid staat niet los van diegene die ernaar kijkt. Het is een moeilijk maar prachtig uitgangspunt voor een uitstekend gedocumenteerde en knap geschreven thriller waarin voor het ‘unheimliche’ een hoofdrol is weggelegd.

Het boek werd uitgegeven bij Vintage Books. ISBN 978-0-099-53579-9

[ad#ad3]

Een reactie achterlaten