Vrouwen moeten zich aanpassen aan managersfunctie

Door | juni 24, 2010

donderdag 24 juni 2010 – (Marleen De Geest) – ‘Het Nieuwe Werken’, zoals in Nederland de flexibiliteit in professionele tijd en ruimte heet, zal eraan bijdragen dat er meer vrouwelijke managers komen. Van hun kant moeten vrouwen dat willen en zich aan de functie aanpassen, zo meldden vrouwen op de Leading Ladiesday van een softwareleverancier.

[ad#ad1]

Het Nieuwe Werken maakt het voor vrouwen, en mannen allicht, onmiskenbaar makkelijker om privé en werk op elkaar af te stemmen, met als gevolg dat meer vrouwen naar management functies zullen doorgroeien. Dat is hard nodig, vinden de deelneemsters aan de Leading Ladiesday van softwareleverancier Asaf. Tachtig procent van hen is enthousiast over de mogelijkheden die flexibiliteit schept. Toch verwachten ze dat het nog lang kan duren voor iedere organisatie de omslag naar HNW heeft gemaakt en er daadwerkelijk verandering komt.

Trouwens, niet enkel de omstandigheden zijn verantwoordelijk voor het gebrek aan vrouwelijke leidinggevenden. Er is te weinig capaciteit, zo wordt beweerd, en onvoldoende ambitie. Vele vrouwen houden nog vast aan het Nederlands model van parttime werk. Ze moeten zich aan de functie aanpassen.

Anderzijds moet ook het profiel en de organisatie van de managementfunctie opnieuw bekeken worden, vinden de vrouwen.

De vrouwelijke managers menen dat ze een eigen vrouwelijke managementstijl hanteren. Het geeft hen een zekere voorsprong op de mannen, denkt een ruime meerderheid van hen. Iets meer dan de helft van de vrouwen in kwestie vindt nochtans niet dat die stijl beter werkt dan de mannelijke aanpak, al bestaat er volgens hen wel degelijk een verschil in benadering van het leidinggeven door vrouwen en mannen.

Bron: HR Signaal

[ad#ad3]

Een reactie achterlaten