Welles, nietes of flexibel werken?

Door | maart 13, 2013

‘Yahoo moet een hechte gemeenschap zijn. Dat begint met fysiek aanwezig zijn op het werk’. Met deze kreet maakt CEO Marissa Mayer grotendeels een eind aan het thuiswerk bij Yahoo. De HR-maatregel is controversieel, we waren net goed op dreef om de work-life balance te realiseren, mede dankzij flexibel werken.

[ad#ad1]

De combinatie van werk en gezin versoepelen, de CO2-uitstoot en de kosten van het woon-werk verkeer terugdringen, vormen deugdelijke argumenten voor thuiswerk. Telewerk neemt dan ook overal toe.

CEO van Yahoo, Marissa Mayer, trekt zich niets van de trend aan en beweert dat de kwaliteit en de productiviteit onder thuiswerken te lijden hebben.

Nochtans is thuiswerken in 53 procent van de Amerikaanse bedrijven mogelijk. Volgens een rapport van het Amerikaans ministerie van werkgelegenheid werkt nu een kwart van de Amerikanen minstens een paar uur per week van thuis uit.

Bij IBM bijvoorbeeld is 29 procent van de werknemers wereldwijd betrokken bij het programma voor flexibel of thuiswerk. Dat leverde alleen al in de Verenigde Staten een besparing op van 24 miljoen benzine en 50 000 ton CO2 uitstoot.

Cindy Auten van Mobile Work Exchange, een organisatie die telewerk promoot, meent dat vooral technologiebedrijven telewerk toestaan omdat zij er belang bij hebben de meest briljante krachten aan te werven en te behouden. Van de werkgevers die als ‘best om voor te werken’ bekend staan, stelt 85 procent dat toestaan om van huis uit te werken noodzakelijk is.

Bij ons blijkt uit een recente enquête bij 2.682 ondernemers dat bijna één op vier KMO’s thuiswerk systematisch toepast en acht procent het in de nabije toekomst wil invoeren.

Bij een rondvraag van Trends magazine bij 450 respondenten naar aanleiding van ‘Thuiswerkdag’ gaf 74 procent van de respondenten aan dat in hun organisatie de mogelijkheid van flexwerken bestaat. In 64 procent van de gevallen wordt flexibel gewerkt in functie van de omstandigheden en   12 procent van de respondenten werkt zelfs meer dan driekwart van de tijd thuis. In de meeste gevallen schommelen de mogelijkheden tot flexibel werken tussen een kwart en de helft van de werktijd.

In een wereldwijd onderzoek ‘Defining Succes’ van Accenture, stelt 52 procent van de respondenten dat de work-life balance doorslaggevend is voor een succesvolle loopbaan. Tachtig procent meent dat flexibiliteit belangrijk is om het evenwicht te realiseren.

Intrinsiek gemotiveerd

Wat bezielt Mayer om een rem op het telewerk te zetten? In een intern document dat de Wall Street Journal onthulde, luidde het argument dat de werknemers van Yahoo verplicht werden om naar kantoor te komen om er ‘de energie en de stimuli die van het werk uitgaan te ervaren’.

Misschien verklaart Mayers achtergrond wel wat ze daarmee precies bedoelt. De nu 37-jarige CEO maakte vijf maanden geleden de overstap van internetbedrijf Google naar concurrent Yahoo. Sinds haar komst kende het bedrijf een omzetstijging. Dat levert haar al een bonus van 1,1 miljoen dollar bovenop haar jaarloon op.

Een en ander maakt dat Mayer afgelopen jaar samen met Sheryl Sandberg, Chief operating officer van Facebook, snel vooruitging op de Fortune lijst van machtigste vrouwen.

Sandberg stond bij haar vorige werkgever Google in voor de globale verkoop en de cijfers. Mayer daarentegen wou er als informaticus stap voor stap vooruitkomen en maakte naar verluidt werkweken van honderd uur om het product helemaal in de vingers te krijgen, ze was wat men noemt intrinsiek gemotiveerd.

Haar carrière verwachtingen werden niet bewaarheid, ze raakte bij Google op een zijspoor zodat ze later voor Yahoo koos. Mayer was op dat moment vijf maanden zwanger. Inmiddels brengt ze haar zoon Macallister tijdens de kantooruren, en waarschijnlijk lang erna, samen met een nanny onder in de kamer naast haar bureau. Een bescheiden ruimte, zo heet het, waar zelfs Ikea rekjes zijn aangebracht. Kleine jongens worden snel groot en dus is de vraag, wanneer wil die uit de kamer breken?

‘Hartverscheurende keuze’

Sandberg verklaarde in haar boek ‘Lean in: Women, Work and the Will to Lead’ dat ze de hartverscheurende keuze maakte om na de geboorte van haar kinderen zo snel mogelijk terug te keren naar de werkplek en de kinderen wel degelijk thuis aan andermans zorgen toevertrouwde. Enkel een succesvolle carrière kan dat gemis compenseren, aldus Sandberg. En na kantoortijd, zo vertelt Sandberg, deelt ze de zorg voor hun twee kinderen met haar echtgenoot.

In haar boek ‘Lean in’ betoogt ze dat vrouwen al te vaak naar het onevenwicht op de werkplek verwijzen als hun loopbaan niet vlot. Daarbij vergeten ze het onevenwicht in hun eigen gezin.  Volgens haar blokken vrouwen zichzelf af door opeenvolgende ‘foute’ keuzes te maken, ervan uitgaand dat je toch niet alles kunt hebben. Maar dat zou wel moeten kunnen, tenminste als de wereld minder naar mannenmaat was gesneden. Juist daartoe moeten vrouwen carrière maken en meer beslissingsmacht verwerven.

Sandberg noemt zich feministe terwijl Mayer het F-woord verafschuwt. Mayer wil geen rolmodel voor andere vrouwen zijn, iets wat Sandberg duidelijk wel ambieert. Maar gezien hun weinig doorsnee salaris, zullen ze het allebei moeilijk hebben om die rol te claimen.

Het enige wat de verhalen achter beide topvrouwen duidelijk maken is dat, welke keuze ze ook maken, ze niet alles kunnen hebben en dat het net zo goed voor mannen geldt. Net als zij kunnen wij misschien wel een beetje van alles hebben en dat wel degelijk met behulp van ‘het nieuwe werken’.

[ad#ad3]

Een reactie achterlaten